MARQUIS DE SADE i fengselscella. Han skrev «120 dager i Sodoma» mens han satt i Bastillen. Nå vil franske myndigheter kjøpe det. Alle foto: Wikimedia commons
MARQUIS DE SADE i fengselscella. Han skrev «120 dager i Sodoma» mens han satt i Bastillen. Nå vil franske myndigheter kjøpe det. Alle foto: Wikimedia commonsVis mer

Franske myndigheter vil kjøpe perverst sadistmanus for 30 mill

- Ingen gjør mer briljante kjøp.

(Dagbladet:) Da vår anmelder i sin slakt av «Fifty shades» skulle gi E. L. James noen konstruktive lesetips i høst, gikk han for Marquis de Sade.

Og jammen går ikke Marquis de Sade igjen når litterater skal tipse om gode, erotiske titler. Anette Garpestad i Cappelen Damm har gjort det. Forfatteren av «Ildfuglen», Hedda Robertsen, har gjort det.

Klåfingret bibliotek Dermed er det kanskje ikke så rart at det franske Bibliothèque Nationale (nasjonalbiblioteket) prøver å få fingrene på originalmanuskriptet til berømte «120 dager i Sodoma».

De er villige til å bruke hele 30 millioner private donorkroner på kalaset.

Det melder New York Times denne uka.

De Sade skrev manuset mens han var fengslet i Bastillen i 1785 for å ha rømt med sin svigerinne for å gifte seg. Der bak fengselsmurene skrev han et sadisitisk verk om en seksuell voldsspiral som utarter seg når fire libertinere låser seg inne med 46 ofre, deriblant 16 barn mellom 12 og 15 år.

MARQUIS DE SADE.
MARQUIS DE SADE. Vis mer

De Sade selv trodde manuset gikk tapt da han ble flyttet fra fengselscellen, men i virkeligheten har det vekselvis blitt gjenoppdaget og mistet igjen, før den nå kan havne i Bibliothèque Nationales trygge hyller.

Urent verk Både pedofili, nekrofili, incest, tortur, voldtekt, mord, barnemord, voldelig anal- og oralsex og bruk av urinering og tarmtømming for å ydmyke og straffe, står på menyen. 

Verken Marquis de Sade selv eller biblioteksdirektøren, Bruno Racine, legger skjul på at det er et avskyelig verk.

Sade sa boka var «det mest urene verket som er skrevet siden denne verden begynte».

Strategisk oppkjøpsarbeid Men Bruno Racine regner kjøpet av manuskriptet som et viktig ledd i det strategiske oppkjøpsarbeidet han gjør for Bibliothèque Nationale.

- Jeg vet ikke om noen direktør for et førsteklasses bibliotek i dag som gjør den samme typen briljante, strategiske kjøp som Bruno Racine gjør, sier Paul le Clerc, som nå leder Columbia Universitys europaprogrammer, etter å ha ledet New Yorks offentlige bibliotek. 

Ta den, Vigdis Moe Skarstein i Nasjonalbiblioteket.

Foucalts arkiver og andre buskevekster Blant Racines andre kjøp er Casanovas memoarer, filosofen Michel Foucaults arkiver, og arkivene til den franske, marxistiske filmskaperen Guy Debord.

MARQUIS DE SADES originalmanus vil være et lurt, strategisk kjøp, mener ekspert.
MARQUIS DE SADES originalmanus vil være et lurt, strategisk kjøp, mener ekspert. Vis mer

Så hvorfor mener Racine at de Sade hører hjemme i dette stjernelaget?

- «120 dager i Sodoma» er et unik, eksepsjonelt verk, og det er et mirakel at det har overlevd. Det er en del av vår kulturarv. Enten vi liker det eller ikke, hører det hjemme i Nasjonalbiblioteket, sier Racine til New York Times.