Franske som natt og dag

HAUGESUND (Dagbladet): Det var Frankrikes dag i Haugesund, representert ved to vidt forskjellige herrer: festivalens æresgjest, regissør Bertrand Tavernier, og den fåmælte gorilla Eric Cantona. Og om de er som natt og dag, kan vi vel si at Cantona tilhører natta.

Ikke bare fordi han etter sigende liker seg i de små timer, og ham om det, men også fordi han sitter der som et mørkt lavtrykk og lar seg intervjue. Muskelkontrollen er i alle fall i orden, der han uttaler seg i knappe ordelag om sin rolle i den vakre, hjertevarme «Sommer i Loire,» hvor hans figur bryter freden ved raskt å rasere en bar. Cantona liker rollen:

- Jeg fikk lov til å være voldelig. Alle trenger det. Det føltes godt å kaste bord i filmen.

Tavernier, en mann med 25 filmer på samvittigheten, er på sin side et fyrverkeri av engasjement, når han snakker om sitt sosialrealistiske drama «Det begynner i dag», en gripende film om en lærers kamp mot systemet i en liten nordfransk by. Han snakker om skylden han ville følt hvis han ikke hadde laget film om forhold uverdige for et Frankrike anno 1999.

- Filmen er et rop om forandring, sier Tavernier og slår ut med armene.

Machomyten

Hans landsmann har vært ettertrykkelig til stede i festivalbyen i tre dager. Han vil opplagt markere seg som noe mer enn en eks-fotballstjerne, men det er nå det han er, og uforvarende blir han også sittende og bekrefte alle machomytene om seg selv. Spør man Cantona om hvorfor han bor i Spania, kommer svaret kvikt:

- Jeg liker corridaen - tyrefekting. Jeg liker musikken, lyset, sola og volden på arenaen. Very sensual people, mumler Cantona.

Film er hans nye lidenskap, hans «passion», og når Cantona bruker ordet høres det ut som om han mener statsbudsjettet.

Entusiasten

Hos Tavernier er lidenskapen for det han gjør, mener og vil ha oss til å forstå, åpenbar og umiddelbart medrivende. Fra sin manusforfatter fikk han den sanne historien om kvinnen som forsøkte å fø sine fire barn på 30 franc i ti dager, så laget han filmen om læreren som sloss på vegne av sine elever og deres foreldre, siden har han prøvd å overbevise enhver politiker om behovet for en ny skolepolitikk.

- Jeg er skuffet over ministeren, sier han oppgitt. - At politikere ikke vil bruke fem minutter på å snakke med folk de lager politikk for, at de heller snakker med rådgivere.

- Jeg blir alltid pessimist når jeg møter politikere, men når jeg møter folk som til tross for dem går ut i gatene og sier ifra - da er jeg optimist. Og jeg har møtt mange som læreren Daniel i filmen.

Selv har han nettopp vært på ferie med noen av barna han brukte i «Det begynner i dag», og som en følge av den har Frankrike forandret en lov til fordel for de dårligst stilte. Iblant er det viktig å lage film.

NATT OG DAG: Bertrand Tavernier og Eric Cantona beøkte festivalen i Haugesund.