KOMMENTARER

Franske syndebukker

Midt i ordskiftet om å melde Storbritannia ut av EU har britiske aviser funnet Frankrike som en passende syndebukk for det menneskelige dramaet i Eurotunnelen.

VENTEVÆRELSE: Flyktninger på vei til Storbritannia har samlet seg i Calais i Frankrike for å vente på den store dagen da de vil lykkes i å ta seg gjennom Eurotunnelen. Foto: Maxime Reynaud / Scanpix / APS-Media/ABACAPRESS.COM
VENTEVÆRELSE: Flyktninger på vei til Storbritannia har samlet seg i Calais i Frankrike for å vente på den store dagen da de vil lykkes i å ta seg gjennom Eurotunnelen. Foto: Maxime Reynaud / Scanpix / APS-Media/ABACAPRESS.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringene i Storbritannia og Frankrike prøver å unngå diplomatiske forviklinger som følge av de mange flyktningene som forsøker å ta seg fra Calais i Frankrike gjennom Eurotunnelen til Storbritannia.

Britisk presse, derimot, med få unntak, gjør så godt de kan for å piske opp et folkelig sinne mot Frankrike. Daily Mail, Daily Express, Daily Star, The Sun og Daily Telegraph er ikke i tvil: Frankrike har skylda. I Calais i Frankrike sitter briter «forsteinet» i bilene sine bak låste dører og lukkede vinduer, forteller Daily Mail, og i Kent på britisk side sitter folk innestengt i husene sine fordi veiene er fulle av biler i kø, mens familier som har spart lenge til ferie på kontinentet må avlyse den. «Skamløst vinker franskmennene flyktningene videre til Storbritannia», hevder avisa. Frankrike bare sender sine problemer over kanalen, hevder Daily Telegraph, og slår fast: «Stilt foran ei krise som er internasjonal av natur kan denslags nasjonal egoisme ikke godtas.»

Daily Mail og The Sun mener den britiske statsministeren, David Cameron, må sette inn hæren. I Frankrike, mon tro? I alle fall burde Frankrike forlengst ha satt inn militære styrker. Daily Mail setter krisa i historisk perspektiv: «Hr. Camerons forgjengere klarte å holde ute Napoleon og Hitler, som begge hadde gigantiske hærer og et helt kontinent bak seg: Så han skulle virkelig være i stand til å klare noen få tusen utslitte flyktninger — skulle han ikke?»

Foruten Frankrike er det Italia og EU-kommisjonen som er skyld i uføret. Men de flyktningene som er i Calais og skaper vansker for Frankrike vil altså til Storbritannia. Og fordi Storbritannia ikke vil være med i Schengen-samarbeidet så har britene fått lov av Frankrike å drive sin grensekontroll på fransk jord før togene kjører inn i Eurotunnelen. Cameron må håpe Frankrike ikke går lei av dette og opphever avtalen. «Frankrike er den politimessige armen av britisk innvandringspolitikk», sier man allerede i Frankrike. Og hvorfor vil disse flyktningene absolutt til de britiske øyene i stedet for Frankrike eller Tyskland? Britene har ikke nasjonale identitetskort, noe som gjør det lettere å arbeide svart. Det er en av grunnene, kjennskap til engelsk språk, nok en annen.

Men avisa The Guardian tar til motmæle. Dette hadde skjedd «om Storbritannia var medlem i EU eller ikke, om Eurotunnelen fantes eller ikke». Det dreier seg om felles utfordringer for hele Europa, mener avisa.

Hvis vi snur litt på flisa, så burde Italia klage over de mange som kommer i land fra Middelhavet for å dra til Storbritannia, Frankrike klage over å måtte være venteværelse og EU-kommisjonen over at britene vil nyte fordelene av Schengen-samarbeidet uten å være med.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer