Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Franskmenn ler ikke av Asterix-film

Styrkedråpene har hjulpet Asterix og Obelix mot romerne, men de hjalp ikke mot de franske filmkritikerne. Kritikerne vendte tommelen ned for storfilmen «Asterix og Obelix mot Cæsar», som hadde premiere onsdag.

Det var på forhånd stilt store forventninger til filmen, som er tidenes dyreste franske filmproduksjon.

Gerard Depardieu fremstilte den tykkfalne bautastein-elskeren Obelix, og den italienske regissøren og skuespilleren Roberto Benigni er romersk hærsjef.

Filmkritiker Andre Bercoff i avisen France Soir legger ikke fingrene imellom når han skal beskrive filmen.

Forråder

- Ja, jeg innrømmer at jeg forråder fransk film. Etter noen minutter fylt med håp må jeg innrømme at Asterix og Obelix kjedet meg ihjel, skriver Bercoff.

Den franske filmindustrien hadde håpet at filmen skulle ha samme virkning som de berømte gallernes styrkedråper. Franske filmer sto bare for 26 prosent av omsetningen på franske kinoer i fjor. Amerikanske filmer dominerte i Frankrike, som i resten av verden.

- Men hvor ble det av de magiske styrkedråpene, skriver avisen Le Parisien.

Asterix ble skapt av tegneren Alberto Uderzo og skribenten Rene Goscinny i 1959. Serien var en suksess fra første album. Den er i dag oversatt til 57 språk og utgitt i 77 land. Med 280 millioner solgte Asterix-album er Asterix en av Frankrikes største eksportartikler.

- Overgangen fra tegneserie til film har tatt knekken på en drøm, skriver avisen Liberation.

362 millioner

Filmen kostet 362 millioner kroner, og utgiftene ble delt mellom Italia, Tyskland og Frankrike. Filmen ble spilt inn i løpet av 21 uker og inneholder 250 sekvenser med spesielle effekter, et svært høyt antall for en fransk film.

Med et slikt budsjett må filmen selge fem millioner billetter i Frankrike for å bli en suksess. Bare fire filmer sprengte fem-millionersgrensen i Frankrike i fjor.

Filmens produsent Claude Berri er overbevist om at publikum ikke vil svikte filmen, til tross for kritikerslakten.

- Jeg tror at filmen vil bli sett av minst 10 millioner mennesker, sier Berri til Liberation.

(NTB-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media