Frantastisk

QUARTEN (Dagbladet): Fran Healy i Travis tok turen innom Dagbladets redaksjon på Quarten. Han ville ha Fredagsbilaget med bildet av seg selv på framsida.

Les intervjuet Fri og Fran med Fran Healy som sto i forrige Fredagsbilag.

Det er mandag. Regnet har tatt seg en liten pause, og inn i FREDAG sin redaksjon i Gravane kommer det en ung mann. Han heter Fran Healy. Og skriver og synger i Travis.

- Kan jeg ta med meg noen eksemplarer, sier han og tar en bunke av Fredagsbilaget.

Fran pryder nemlig forsiden på bilaget som kom på Fredag. Der forteller han om livet sitt, leter etter katten sin og slapper av i hengekøya i hagen sin i London.

- Jeg ville bare se bildene av katten min, sier Fran og smiler - før han forvinner ut i Kristiansands gater igjen.

Dagbladet FREDAG har nettopp vært hjemme hos Fran Healy i London. Her er noen flere gullkorn fra samtalen med ham.

OM DET Å SKRIVE LÅTER:

- Jeg har lært at jeg alltid går for den første boblen som kommer ut av munnen min. Det blir det sanneste av alt. Det kan først være bare mumling på teipen, men så finner jeg en linje som kan være fullt forståelig. Og så tar jeg den linjen og så blir den stående som en påle uansett hva mumlingen er. Som til den nyeste sangen vår, som innledes med «If I told you a secret, you wouldn\'t tell a soul». Hele det første verset i denne sangen var det første som kom ut av munnen min. Det dikterte hele resten av sangen. Teksten og melodien. Og jeg tenkte ikke på det mens det kom, ikke i det hele tatt. Det tok meg måneder å tenke over hva jeg hadde sagt.

OM SANGENE:

- En god sang er like viktig som vann. Eller brød. Eller søvn. Eller noe annet som er basic. Det er noe du kan støtte deg til. Du blir aldri trøtt av dem.

OM KOLLAPSEN DA HAN SKULLE FULLFØRE PLATA «INVISIBLE BAND» JULA 2000:

- Jeg nådde steingrunnen. Jeg tok alle telefonledninger ut, jeg låste dørene, jeg ville ikke snakke med noen. Alle var så glade. Og alle disse damene med de fargesprakende juledraktene sine, gjorde meg syk. Min eneste tanke var: Fuck christmas. Hvorfor kan dere ikke være glade året rundt? Hvorfor bare når det er jul eller når det er bursdagen din eller når det er ferie? Dette irriterte meg inn til margen. Alle var så glade. Jeg var langt nede.

OM KRITIKKEN:

- Om fem mennesker elsker deg, og noen får høre om at fem mennesker elsker deg, begynner hatet å gro. Når jeg vet at 10 millioner menensker har kjøpt platene våre, så kan du tenke deg at vi i Travis har fått smake på hatet. Jo flere mennesker som elsker deg, jo flere hater deg også. Men det er ikke noe å bekymre seg over.

OM NESTE PLATE:

- Jeg har så mange nye sanger. Men du vet hvordan denne bransjen er. Jeg vet at om vi hadde sluppet et album med disse sangene, hadde vi blitt kledd nakne. Ryktet vårt kunne ha blitt ødelagt. Det er rart. For sangene er fine. Men det er bare bestemte sanger du kan gi ut. Det er bare enkelte låter du kan slippe til folket. Jeg er bare midt i det akkurat nå. Det føles som om jeg ikke kan slippe de fra meg. De sitter i diktafonen min eller i computeren. De har ikke ligget i meg lenge nok. Om jeg var gravid og skulle ha en baby, ville de fremdeles vært inni meg. Jeg kan ikke komme ned ennå.

OM RUSMIDLER:

- Jeg drikker meg ikke full lenger. Jeg er aldri full. Jeg hater fulle mennesker. Til slutt ender man altså opp som foreldrene sine. Min mor drikker ikke. Hun røyker ikke. Hun gjør ikke noe som er farlig. Sånn er det med meg også nå.

OM SVEISEN SOM FORSVANT:

- David Beckham har stjålet sveisen min. Jeg møtte ham på en parkeringsplass utenfor et kjøpesenter før VM en gang. Vi nikket til hverandre. Vi hadde en stille dialog. Han så på meg, og da skjedde det: Det var som om sveisen min fløy fra mitt hode over til hans. Da jeg så ham på TV under VM, hadde han søren meg tatt over sveisen min. Og hele verden sier at han er en trendsetter. Ja, ja.

OM FORLOVELSEN MED TYSKE NORA:

- Det er rart. Vi dro på ferie for noen uker siden. Vi hadde ikke tilbragt tid sammen siden vi forlovet oss for halvannet år siden. Vi har vært sammen i fem år nå. I fire av årene har jeg vært borte. Da vi var på ferie nå, føltes det som en bryllupsreise. Men vi skal gifte oss om ikke lenge. I mellomtiden er det ganske fint å være forlovet, skal jeg si deg. Det er en briljant idé.

OM FRAMTIDA:

- Jeg liker ikke å se inn i framtida. Jeg tør ikke. Jeg er defensivt anlagt, kanskje, men jeg er en person som heller ser bakover. Da jeg var 17 eller 18, snakket jeg alltid om den gangen jeg var 11 og 12. Jeg har vært dødsens opphengt i å snakke om det som har vært. Nå våger jeg verken å se fram eller tilbake. Jeg prøver å leve. Det er rart, den har aldri truffet meg før, denne tanken.

Travis spiller klokka 22.30 på Idrettsplassen.

OM Å SE SEG SELV UTENIFRA: Fran Healy i Travis kom innom Dagbladet FREDAGs redaksjonslokale i Gravane i går kveld. Han ville hente sju eksemplar av forrige FREDAGsbilag, hvor han selv pryder forsiden og midtsidene.