Franz vraket Potter

Da Franz Ferdinand måtte velge mellom å være med i den nye Harry Potter-filmen eller å spille inn et nytt album, var valget klart.

-  Vi måtte finne ut om vi ville være et band eller om vi ville være filmstjerner. Vi valgte å være et band, forteller Alex Kapranos.

Glasgow-bandet er en av hovedattraksjonene på årets festival.

Rett etter at bandet slapp debutalbumet «Franz Ferdinand», ble de spurt om de ville delta i produksjonen av den nye Harry Potter-filmen «Harry Potter and the Goblet of Fire». De skulle få statistroller og lage filmmusikk sammen med Pulp-vokalist Jarvis Cocker.

For dumt

-  Det hadde være fantastisk å samarbeide med Jarvis Cocker. Jeg har vært Pulp-fan i mange år, men det hadde vært for dumt å legge bandet på is for å være med i en film, mener Kapranos.

Hvis Franz Ferdinand hadde vært med på «Harry Potter and the Goblet of Fire», hadde de ikke fått tid til å spille inn albumet «You Could Have it So Much Better», som slippes i oktober. Da hadde de heller ikke vært på Øya for å friste fansen med nye låter - selv om urfansen nok allerede har hørt brorparten av det nye albumet. -  Det er en av fordelene med internettrevolusjonen. Folk tar med seg lydopptaker på konsertene våre og legger det ut på nettet etterpå. Vi har spilt konserter der hele salen synger med på låter vi ikke har gitt ut enda, sier Kapranos.

-  Det er fantastisk!

Gikk amok

-  Da vi slapp vår første plate, ble vi sammenliknet med store band som The Strokes, The Cure og Talking Heads. Nå har vi plutselig blitt en av de gruppene som andre band blir sammenliknet med.

Da Franz Ferdinand skulle spille inn «You Could Have it So Much Better», møtte de også seg selv i døra.

-  Vi prøvde å være eventyrlystne og lage noe vi selv ikke har hørt før. Til slutt fant vi ut at det beste var bare å gå amok med musikken. Og det fungerte faktisk veldig bra.

MATCHER: Dagbladet vet at Alex Kapranos har røde sokker som matcher genseren. «Det er viktig å matche selv om folk ikke ser det,» forteller han. Her hilser han til Øya-publikummet.