Frå avvisning til sympati

Etter 22. juli var det om å gjera for kontrajihadistane å distansera seg frå Breivik. Men no skin sympatiar gjennom. Deira alternativ hadde vore å ta avstand frå seg sjølv.

IKKJE EINSAM: «Å avfeia Breivik som berre ein gal og einsam mann er med andre ord grunnleggjande naivt,» skriv artikkelforfattaren. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix
IKKJE EINSAM: «Å avfeia Breivik som berre ein gal og einsam mann er med andre ord grunnleggjande naivt,» skriv artikkelforfattaren. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anders Behring Breivik er ein moderne fascist, ein høgreekstremist som i stor grad vart inspirert av såkalla kontrajihadistisk tankegods - som formidla av blant andre bloggaren Peder (Fjordman) Jensen - og av konspirasjonsteoriar om korleis europeiske eliter målretta arbeider for å gjera Europa til ein arabisk koloni, som formidla av blant andre Bat Ye'or og Oriana Fallaci.

For mange var dette ukjende idear før 22. juli, sjølv om Fallaci sitt reine hatskrift «Fornuftens styrke» vart gjeve ut på Gyldendal Norsk Forlag i 2004. Denne boka kombinerer konspirasjonsteoriane om Eurabia - «det skumleste komplottet som vår verden [...] noen gang har pønsket ut» - med skuldingar om svik og forræderi, og påstandar som at muslimer «formerer seg som rotter».

Etter den 22. juli hamna både Fallaci sin hatretorikk, Bat Ye'or sine konspirasjonsteoriar og Peder (Fjordman) Jensen si fascistiske tenkning i søkjelyset. Det skulle berre mangla, sjølv om ingen av dei kan klandrast for terrorhandlingane. Det dei kan klandrast for er ideane sine.

Fjordman freistar i norske media - i etterkant av 22. juli - å framstå som ikkje anna enn ein islamkritikar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer