TV-anmeldelse: «Rick and Morty» sesong 5

Frastøtende og fabelaktig

Det er bare å bøye seg i tøvet for «Rick and Morty».

Evighetsmaskin: Femte sesong av «Rick and Morty» viser ingen tegn på at serien er i ferd med å gå tom for ideer. Video: Adult Swim/HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På overflaten er det mye ved «Rick & Morty» som byr imot.

Animasjonsstilen er grovkornet, ofte direkte stygg, full av groteske motiver og skapninger formet etter ymse kroppsåpninger og anatomiske utheng.

Hovedpersonen, Rick, er ikke bare en alkoholisert, kynisk kødd, grågusten i fjeset med permanent, grønt slim i den stadig rapende munnviken: Han er uten et eneste moralsk fiber, utsletter kloder og univers med et skuldertrekk, og bruker sine nærmeste som midler i sine mange hedonistiske innfall.

Som om det ikke var nok kan deler av seriens dedikerte fanbase være nok til å ville fornekte enhver befatning med den. Mange av dem tolker seriens vilje til å gjøre narr av absolutt alt som er fint og ektefølt som et tegn på at den tar avstand fra det, og oppfatter Ricks nihilistiske rasshøleri som noe serien bifaller, snarere enn som et eksempel til skrekk og advarsel.

Og selv de av oss som ikke gjør det, har en tendens til å føle seg kallet til å forklare, gjerne uoppfordret og irriterende insisterende, hvor vanvittig smart denne serien (og dermed vi) er, mettet som den er med metalag, moralfilosofiske konsepter og en ustanselig referansebonanza. Så er du advart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer