Fråts i film

Kviser, åpne sår, råtne tenner, forstoppelse, dop og fantastiske damer preger bare litt av programmet. Vi viser vei til Oslo filmfestival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- ALT ER BRA

Vi snakker med festivalsjef Tommy Lørdahl som sliter med å velge ut filmer vi bør se på Oslo internasjonale filmfestival.

I dag starter problemene. Du får nemlig alt for mye å velge i. 80 filmer mer spesifikt. Men Fredag hjelper deg.

-Hva med «In the Name of Buddah», spør Lørdahl. Og vi har ikke sett den, så vi vet ikke. Men den er aktuell. Filmen handler om konflikten på Sri Lanka. På søndag har den verdenspremiere på festivalen. Norges bidrag til fredsmekling i landet er årsaken til at premieren er lagt til Oslo.

SALMA HAYEK kommer. Det burde være grunn nok.

I «Frida» gir hun et portrett av Mexicos kjente kunstner Frida Kahlo. Dette er den første norske visningen av filmen, og du ser den på Soria Moria fredag 18.30.

- En bra innføring i Kahlos liv og miljøet rundt, sier Lørdhal.

EN AV DE HOTTESTE SKUESPILLERNE i verden kan du møte i den andre mexicanske storfilmen «The Crime of Father Amaro». Den handler om en prest som forelsker seg i en tenåring. Filmen har skapt bråk i hjemlandet.

- Gael Garcia Bernal har hovedrollen, og er i ferd med å bli superstjerne. Nå kommer han i en rekke engelskspråklige filmer, forteller festivalsjefen.

Den mexicanske kirken har mest lyst til å klippe vekk hele filmen, men publikum elsker den.

- OG DENNE MÅ DU BARE NEVNE, sier den ustoppelige festivalsjefen som har snakket seg varm. Det dreier seg om den eneste animasjonsfilmen på programmet.

- Den er gjennomført kul. En unik opplevelse. Musikken er fantastisk, folk digger dette garantert. Filmen heter «Cowboy Bebop: The Movie» og kommer fra Japan.

Mannen bak «Boogie Nights» og «Magnolia», Paul Thomas Anderson, har laget filmen «Punch-Drunk Love» med Adam Sandler i en seriøs rolle.

- Det er en romantisk komedie, forøvrig nesten utsolgt. Sandler er ny her, han spiller en skrudd, lavmælt fyr i en fantasifull film, anbefaler Lørdahl.

KONTROVERSIELL FILM blir det. Amerikanske «Spun» har vakt oppsikt. På toppen av det hele vises filmen første gang usensurert i Norge:

- Kviser, åpne sår, råtne tenner, sædflekkete kikkerboder, forstoppelse, knuste ølflasker og sammenknepne bokser, heter det i beskrivelsen. Svenske Jonas Åkerlund debuterer som langfilm-regissør med Ross som prøver å få livet sitt på rett kjøl. Han klarer ikke å holde på en jobb og gjør seg klar for tredagers amfetamin-fråts. Jason Schwartzman, Mickey Rourke, Mena Suvari, Peter Stormare, Deborah Harry har roller i filmen.

Som forfilm vises Satyricons «Fuel for hatered» som Åkerlund har laget. Og hele bandet overværer premieren på sin nye musikkvideo.

Franske «Sex is Comedy» bør du også få med deg. Omstridte Catherine Breillats nye komedie handler om en kvinnelig regissør som forsøker å filme en vanskelig sexscene med to unge skuespillere som hater hverandre. «Sex is Comedy» handler mer om sex og makt enn falske peniser og nervøse skuespillere.

- Jeg har aldri sett så mange rødmende fjes i en filmsal, forteller Lørdahl. Søndag ser du første gang denne filmen på Klingenberg 21.00.

DU KAN BLI MER SKRÆMT. De to gyserne «Pulse» og «The Eye» kommer fra Japan og Hong Kong/Thailand.

- Skikkelig ekle greier, fantastisk bra, sier Lørdahl superentusiastisk. Det begynner å bli lite billetter igjen til den førstnevnte.

DRAPENE PÅ Notorious B.I.G og Tupac Shakur har blitt film. Foruten langfilmer, vises også en rekke dokumentarer på festivalen.

«Biggie & Tupac» handler om de to rapstjernene Notorious B.I.G og Tupac Shakur som begge ble myrdet. Den ser du første gang på Soria Moria fredag 21.00.

Her etteforsker regissør Nick Broomfield på de to uoppklarte drapene.

Dokumentaristen Broofield har tidligere laget blant annet «Kurt and Courtney» der han knyttet Courtney til Kurt Cobains død. Det førte til søksmål fra Nirvana-enken.

«Aftershocks - The Rough Giude to Democracy» viser reelle jordskjelv i India. «Derrida» handler om den franske filosofen Jaques Derrida.

- Den beste i år, mener festivalsjefen om «Derrida». Og anbefaler samtidig festivalens dokumentarprogram.

DET KOMMER GJESTER OG OVERASKELSER, fra utlandet til og med. Regisøren Amy Ziering Kofman som har laget «Derrida», Stephan Voloszczuk som står bak «Blind Spot», Shemie Reut med «Paradox Lake» og Rajesh Touchriver og produsent Da\'sai som har laget «In the name of Buddha».

Oslo internasjonale filmfestival arrangeres på ulike oslokinoer fra 14. til 24. november. Billetter kjøper du på Filmens Hus. Visningene på Klingenberg kjøper du billetter til der.

Festivalen starter med visningen av stumfilmen «An Italian Straw Hat» med musikk av Oslo filharmonikerne i Konserthuset torsdag 19.30.

- Og det kommer til å bli vist minst en storfilm som vi ikke vil avsløre ennå, avlslutter en lettere overarbeidet Tommy Lørdahl.

Du finner hele programmet her.

DOKUMENTAR FRA RAPMILJØET:</B> «Biggie & Tupac» handler om de to tidligere vennene Notorious B.I.G og Tupac Shakur som ble drept med seks måneders mellomrom i 1996/97, på toppen av sine karrierer. Biggies mor har en viktig rolle i filmen. Voldelige rapmoguler, gjengmedlemmer og korrupte politimenn har også fått stor plass.
FRIDA:</B> Filmen handler om den mexicanske kunstneren Frida Kahlos vanskelige liv og forholdet til maleren Diego Rivera og Leo Trotskij. Først andre juledag kan du se denne filmen få ordinær premiere i Norge. Salma Hayek spiller Frida.
METAFILM:</B> Filmen «Sex is comedy» er en kommentar til en kontroversiell scene fra regissøren Breillats tidligere omstridte film «Fat Girl» der en gutt tvinger en yngre, uerfaren jente til å ha analsex. Denne filmen handler om innspillingen av en sexscene. Skuepillerne tåler ikke trynet på hverandre.
<B>IN THE NAME OF BUDDHA</B>- Filmen tar ikke stilling. Den er sterk, og viser hvordan konflikten rammer uskyldige. Produsenten og regissøren er til stede på Klingenberg, forteller festivalsjef Lørdahl. Filmen får verdenspremiere i Oslo som takk for vårt fredsmeklingsbidrag i landet.
GYSER:</B> Thailandske <a href=http://www.oslofilmfestival.com/2002/movie.asp?movieID=35>«The Eye»</a> er en skikkelig gyser. Mun, som har vært blind siden barndommen, får nye øyne av en donor. Men hun ser svarte skygger i øyekroken som ingen andre ser. Det går opp for henne at dette er sjelene til nylig avdødde. Hun reiser for å spore opp øyedonoren og håper maretittet tar slutt.
SUPERSTJERNE:</B> I mexicanske <a href=http://www.oslofilmfestival.com/2002/movie.asp?movieID=28>The Crime of Father Amaro</a> møter vi Gael Garciá Bernal som spås en stor internasjonal karriere. Filmen handler om en ung prest som forelsker seg i en lokal skjønnhet. Den er basert på en satirisk roman av den portugisiske forfatteren Jose Eca de Quieroz.
SPUN</B>: Kontroversiell film til Oslo, til og med uklippet for første gang i Norge. Willy De Los Santos har skrevet manuset som er basert på hans egne livserfaringer. Billy Corgan (eks-Smashing Pumpkins) har laget filmmusikken, der Satyricon også har et spor. Filmen handler om Ross som ikke har orden på livet sitt i det hele tatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer