DEBATT

Fraværsgrensa:

Fraværende korrigeringer om fraværsgrense

Det trekkes stadig frem at fraværstallene i videregående skole har gått ned med 40 prosent, men ingen nevner at dette måler noe annet enn det faktiske fraværet.

LEGEATTEST: Deler av nedgangen i fraværstallene skyldes rett og slett at de fraværende elevene nå skaffer legeattest, skriver Doremus Schafer. Foto: NTB scanpix
LEGEATTEST: Deler av nedgangen i fraværstallene skyldes rett og slett at de fraværende elevene nå skaffer legeattest, skriver Doremus Schafer. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En av de mest brukte statistikkene i årets valgkamp har vært at «Fraværet i videregående skole har gått ned med 40 prosent for dagsfravær etter innføringen av fraværsgrensen i fjor høst.»

Dette fremheves allerede i den første pressemeldingen fra kunnskapsministeren, og gikk også igjen i mediedekningen utover dagen og uken.

Det som imidlertid ikke nevnes i de aller fleste oppslagene – selv om det presiseres uttrykkelig i Utdanningsdirektoratets egen presentasjon av tallene – er at denne statistikken ikke teller det faktiske totalfraværet. Det man teller er antall fraværsdager/timer som føres på vitnemålet - og her kan man stryke inntil 10 dager dokumentert fravær (altså fravær som er dokumentert med legeattest eller annen gyldig fraværsgrunn).

I teorien kunne derfor elevenes tilstedeværelse på skolen forblitt akkurat den samme som året før, samtidig som de offisielle tallene går ned fordi mer av fraværet dokumenteres og dermed faller ut av statistikken.

I praksis er det liten grunn til å betvile at (store) deler av denne reduksjonen skyldes et reelt høyere oppmøte fra elevenes side. Men vi vet altså ikke hvor stor denne andelen er – og det er også ganske sikkert at deler av nedgangen ikke består av noen faktisk nedgang, men kun av at det samme fraværet som under de gamle reglene ville vært udokumentert og blitt ført på vitnemålet, nå blir dokumentert med legeattest og dermed strykes fra vitnemålet og fra statistikken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer