DEBATT

Fraværet av et nei er ikke det samme som et ja

Menn som står tiltalt for voldtekt har forbausende ofte hull i hukommelsen når utspørringen sirkler rundt dette med samtykke. 

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Noe av det viktigste vi kan gjøre i kampen mot voldtekt er å hjelpe de utsatte til å bryte tausheten. Jeg er derfor sterkt i tvil om de bør lese voldtektsdebatter.

Først litt fakta: Rettssikkerheten til voldtatte kvinner er alarmerende lav. Bare en av hundre saker fører til domfellelse. En av tre kvinner forteller aldri noen at de er voldtatt. De fleste voldtektsmenn går fri.

Likevel mener mange at kvinnene er problemet. Denne vegringen mot å anerkjenne seksuelle krenkelser som devaluerende og skadelige handlinger med klar ansvarsfordeling går igjen i debatten. Kvinnene fremstilles som delaktige og bes ta sin del av skylda, eller de blir beskyldt for å sutre over bagateller.

I en kommentar i Morgenbladet opererer førstelektor ved Høyskolen Kristiania, Elin Ørjasæter, med følgende voldtektsmyte: «to tenåringer drikker seg kanon på samme fest og roter det til for hverandre.» Det er ikke voldtekt dersom begge er like fulle. Ørjasæter mener derfor at jenter som først har kysset en gutt frivillig, for deretter å bli utsatt for en «uønsket seksuell situasjon», er overfølsomme dersom de blir traumatisert av hendelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.