Debatt: Fraværsgrensa

Fraværet stuper - Elevorganisasjonen klager

Elevorganisasjonen har blitt en organisasjon for en liten klikk som gjør det godt på skolen og klarer seg uten undervisning hver dag. Organisasjonen representerer rett og slett ikke elever flest.

FRAVÆRET SYNKER: Fraværet går ned, men ikke alle er fornøyde. - Mangel på motivasjon er med andre ord nok til å legitimt holde seg borte fra skolen, ifølge Elevorganisasjonen. En skole som koster det norske samfunnet mer enn 700 kroner per dag per elev, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FRAVÆRET SYNKER: Fraværet går ned, men ikke alle er fornøyde. - Mangel på motivasjon er med andre ord nok til å legitimt holde seg borte fra skolen, ifølge Elevorganisasjonen. En skole som koster det norske samfunnet mer enn 700 kroner per dag per elev, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Meninger

Spaltist

Karl-Eirik Kval

er lektor, lærebokforfatter og lærer i videregående skole. Han har hovedfag i statsvitenskap, og har blant annet forsket på innvandreres valgdeltakelse ved Institutt for samfunnsforskning.

Siste publiserte innlegg

Fraværet stuper, flere gjennomfører og karaktersnittet har gått opp. Slik var resultatene på min skole for skoleåret 2016/2017.

Om alt dette gjelder for hele landet, skal jeg ikke uttale meg skråsikkert om, men mye tyder på at det kan være tilfellet. Utdanningsministeren melder at fraværet har gått ned med 40 prosent, at færre slutter underveis, og at færre elever ikke får karakter i ett eller flere fag.

Og hvis det stemmer, er det virkelig grunn til å juble. Frafall har både en menneskelig kostnad og en samfunnsmessig kostnad. I vårt samfunn er det å ikke fullføre videregående skole en tung start på livet, vi har nesten ikke jobber igjen som ikke krever utdanning. I tillegg kommer de samfunnsmessige kostnadene: Hvis andelen av et kull som fullfører videregående opplæring øker fra 70 til 80 prosent, kan den samfunnsmessige gevinsten bli 5,4 milliarder kroner for hvert kull.

Gjennom årene har vi i Norge gjennomført en rekke tiltak for å få ned frafallet i videregående opplæring. Felles for dem alle er at de i liten grad har lyktes. Satsinga Ny Giv kan stå som et eksempel: Den var et milliardsluk og hadde minimal effekt. Om fraværesgrensa får den effekten vi aner konturene av, er det en revolusjon i utdanninga. Og det til minimale kostnader.

Som vanlig når man gjennomfører reformer, kommer det protester (tenk på Røykeloven). Lederen for Elevorganisasjonen, Rahman Chaudry, er slett ikke fornøyd med regelen og har latt seg intervjue av VG:

– Fraværsgrensen burde avvikles, den hører ikke hjemme i den norske skolen, som bygger på tillit. Nå tvinger vi elever til å komme på skolebenken selv om de er syke eller demotiverte eller har andre gode grunner som de ikke får dokumentert.

Mangel på motivasjon er med andre ord nok til å legitimt holde seg borte fra skolen, ifølge Elevorganisasjonen. En skole som koster det norske samfunnet mer enn 700 kroner per dag per elev. Sannheten er at Elevorganisasjonen har blitt en organisasjon for en liten klikk som gjør det godt på skolen og klarer seg uten undervisning hver dag. Organisasjonen representerer rett og slett ikke elever flest.

Enda verre er det å forstå at Arbeiderpartiet undergraver den nye fraværsgrensa. Arbeiderpartiet tviler på om fraværstallene er reelle, kan NRK melde. Men vi er tusenvis av lærere som med selvsyn har kunnet konstatere at klassene er fullere enn før fraværsgrensa ble innført. I denne saken bør Arbeiderpartiet snu fortere enn svint. Alternativt kan det komme til å koste dem dyrt ved valget til høsten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.