Det er beklagelig at så mange elever den siste uken har gått så hardt ut mot den nye fraværsgrensen og at elever over hele landet har valgt å streike mot den. Argumenterer om at fraværsgrensen vil ramme de svakeste elevene er basert på lite kunnskap om fraværsgrensens retningslinjer og formål. Fraværsgrensen vil med sine unntak i større grad enn dagens ordning hjelpe elevene som sliter psykisk eller med velferdsproblemer.
Fraværsgrensen vil føre til at elever i videregående skole med mer enn ti prosent udokumentert fravær i et fag ikke vil få vurdering i faget. Likevel vil fravær som kan dokumenteres unntas, blant annet helse- og velferdsproblemer, politisk arbeid, idrettsarrangementer eller elevrådsarbeid.
Det er en klar sammenheng mellom fravær, psykiske problemer og å droppe ut av skolen. Med dagens fraværsordning blir ikke elevene med psykiske problemer plukket opp av skole- og helsesystemet, fordi skolen ikke er forpliktet til å følge opp elever med mye fravær.
Med den nye fraværsgrensen blir derimot skolen pliktig til å ta kontakt med de elevene som nærmer seg eller har passert ti prosent udokumentert fravær. Skolen kan henvise eleven videre til de rette instansene og få hjelp. Straks eleven har fått påvist å ha psykiske problemer av autorisert helsepersonell, vil eleven selvsagt også få det tidligere fraværet knyttet til psykiske problemer endret til dokumentert.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger