DEBATT

fraværsregler i skolen

Fraværsreglene er både fleksible og nødvendige

Oppmøte er en viktig verdi i seg selv, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

SKOLE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forsvarer regjeringens fraværsregler.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SKOLE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forsvarer regjeringens fraværsregler. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi gjør elevene i videregående skole en stor bjørnetjeneste dersom vi ikke stiller klare og tydelige krav til oppmøte. Fra og med dette skoleåret er det derfor innført en fraværsgrense som innebærer at elever med mer enn ti prosent udokumentert fravær i et fag, ikke lenger vil få karakter i faget.

I et innlegg i Dagbladet mandag 5. september skriver AUF-leder i Vest-Agder, Dennis B. Torkelsen, at han måtte skaffe legeattest fordi han var borte fra skolen i et par dager. Frode Brenden er far til en elev i videregående skole, og også han er kritisk til at sønnen måtte få legeattest for noen dagers sykdom.

Det er ikke nødvendig å få dokumentert absolutt alt fravær som skyldes sykdom. En grense på ti prosent gir rom for å være borte noen dager i løpet av et skoleår uten at det er nødvendig å skaffe en legeattest. Fraværsgrensen gjør det med andre ord ikke ulovlig å være borte fra skolen, men setter et tak på hvor mye man kan være borte fra undervisningen. Det er både fornuftig og nødvendig.

Dennis B. Torkelsen er også kritisk til at elever som ikke orker å gå på skolen, for eksempel på grunn av sykdom i familien, kan miste karaktergrunnlaget i et eller flere fag. Nettopp på grunn av slike situasjoner åpner de nye fraværsreglene for rektors skjønn når eleven har mer enn 10 prosent udokumentert fravær. For elever i en vanskelig livssituasjon kan rektor gi dispensasjon for udokumentert fravær inntil 15 prosent.

Fraværsgrensen på ti prosent skal ikke skal ramme elever som sliter med mye sykdom, enten den er psykisk eller fysisk. Derfor skal ikke slikt dokumentert fravær regnes med. Særskilte regler gjelder for elever som har kroniske sykdommer, slik at de slipper å dokumentere sykdommen i hvert enkelt tilfelle.

Hvorfor er innføringen av en fraværsregel nødvendig? For det første fordi oppmøte er en viktig verdi i seg selv. Det handler om respekt for skolen, lærere og medelever – og om forberedelser til voksenlivet. At elevene er til stede er en forutsetning for at lærerne skal kunne tilpasse undervisningen og sikre at elevene får mulighet til å lære seg det de skal.

Ifølge Klassekampen har den nye fraværsregelen allerede ført til at elevene er mer til stede ved 7 av 8 videregående skoler i Trondheim. Oslo-rektorer NRK har snakket med forteller om den samme utviklingen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer