Freaks til forlystelse

I over hundre år ble mennesker med spesielt utseende stilt ut mot betaling. Ifølge forfatter Herman Berthelsen er tradisjonen langt fra død. I dag lever den videre i TV-programmer som «Big Brother».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Berthelsen har skrevet boka «Skjeggete damer og siamesiske tvillinger - fra tivoli til Big Brother». Fra omtrent 1840 og fram til 2. verdenskrig var det en alminnelig folkeforlystelse å oppsøke utstillinger med kjemper og småfolk, siamesiske tvillinger, afrikanere, damer med skjegg og menn med krokodillehud. I dag spiller personer som Kristopher Schau, Ramsy, Anne Mona samme rolle.

- Begrepet freaks ble brukt om alt fra mentalt tilbakestående mennesker, folk med funksjonshemninger eller sykdommer som ga dem et spesielt utseende, artister som var svært sterke eller tatoverte, eller mennesker fra fjerne strøk med annerledes utseende, forteller Berthelsen.

Han er utdannet sosionom, men har i mange år jobbet som redaktør av tidsskriftet «Kulturnytt». Siden 70-tallet har han bygd opp en rikholdig samling bøker, bilder og annet materiale om sirkus, gjøglere og andre forlystelser i «Det glade arkiv».

Big business

Omreisende ensembler med såkalte freaks dukket også opp i Norge. I Oslo/Kristiania fantes det flere steder som hadde mennesker på utstilling.

- Ett av dem var Diorama på Karl Johans gate. Der kunne det på slutten av 1800-tallet den ene uka være utstilling av mennesker, og den neste malerier av Edvard Munch, forteller Berthelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer