Fred for enhver pris

Ingress

Meninger

Avtalen om våpenhvile i Ukraina så i går ut til å holde, selv om det var sporadisk skyting ved byen Debaltseve, som de prorussiske opprørerne sier de har omringet. Det betyr at begge parter ser ut til å legge helt nødvendig autoritet bak ordren om å stanse skytingen. Det gir håp om at våpenhvilen som ble inngått torsdag, og som forutsatte at kampene stanset ved midnatt natt til i går, er alvorlig ment også fra russisk side.

Fra ukrainsk side er våpenhvilen et spørsmål om statens overlevelse. Landet kan ikke fortsette å slåss i en krig der hæren er strategisk og materielt underlegen fienden, og der nye konfrontasjoner bare fører til flere tap, slik vi har sett i fjor høst og i vinter. Det unge landet trenger fred. For enhver pris.

At prisen blir høy skyldes at Russland og president Vladimir Putin ikke kan eller vil la de prorussiske opprørerne i Øst-Ukraina tape. Kreml har investert for mye ideologisk og propagandistisk prestisje i Ukraina til å kunne tillate et tap. Putin har dessuten oppnådd sitt hovedmål, som hele tida var å skape en situasjon der Ukraina ikke kunne bli medlem av Nato, og der Russland, gjennom sin dominans i øst, har ei hånd på rattet i Ukrainas vei videre.

Det er i Ukrainas interesse at denne bjørnelabben på rattet ikke blir for tung. Derfor bør EU - også denne gangen hvori opptatt Norge - hjelpe Ukraina til å bygge opp økonomien i den delen av landet de kontrollerer. Og sørge for at det opprørskontrollerte området - som uansett kommer til å bli en slags russisk innflytelsessfære - får en økonomi som gjør at innbyggerne der ser hva som tjener dem best, og selv kan ta kvalifiserte valg om hva, og hvor, de vil.

Det er mange og gode grunner til at Vesten ikke har villet konfrontere Russland militært i Ukraina. Men det betyr ikke at Ukraina står alene. Det betyr at Ukraina står overfor en formidabel pedagogisk oppgave. Landets ledere må få folket med seg på å se framover. Man kan gjerne gråte over det tapte slag forrige ukes avtale om Øst-Ukraina er. Men oppgaven til landets ledere må være å lede resten av landet mot Europa, EU, og en bedre framtid. Det er økonomien og samfunnsbyggingen som må vise veien, og overbevise alle ukrainere om at valget av Europa framfor Russland, og revolusjonen i fjor, var et riktig valg for Ukraina.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.