Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Fred før tida er ute

Skal FARC-lederne ende i Senatet eller i fengsel?

HASTER:  President Juan Manuel Santos.
HASTER: President Juan Manuel Santos. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidenten i Colombia, Juan Manuel Santos, er på besøk i Norge, hvor han i samtale med statsminister Erna Solberg tar til orde for å trappe opp fredsforhandlingene mellom hans egen regjering og FARC-geriljaen. Som kjent er Norge og Cuba tilretteleggere for forhandlingene som åpnet i Oslo 8. oktober 2012 og etterpå har fortsatt i Havana.

Disse forhandlingene
har i det siste vært truet fordi kampene har blusset opp igjen i den drøyt et halvt århundre lange borgerkrigen. Da forhandlingene tok til ville ikke Santos inngå gjensidig våpenhvile, fordi FARC under tidligere fredsforhandlinger fra 1999 til 2002 utnyttet våpenhvilen til å ruste opp og omorganisere sine styrker. I desember 2014 kunngjorde imidlertid FARC ensidig våpenhvile, for å bedre sitt omdømme blant folk. Stadig færre har sett noen fornuft i å fortsette den væpnede kampen. I mars stanset luftangrepene mot opprørsstyrkene. Men 22. mai opphevet FARC våpenhvilen, etter et angrep hvor 26 geriljasoldater mistet livet. Seinere er en av bevegelsens forhandlere drept. Etterpå har det bare fortsatt med hyppige angrep fra begge sider.

Men nylig klarte likevel de to partene å avtale å opprette en sannhetskommisjon. Det er et viktig steg for å kunne skape forsoning og lege sårene etter så mange års lidelser. Det burde også hjelpe forhandlerne til å få opp farten. De må ikke slokke håpet blant folket, som ellers kan vende seg mot fredsforhandlingene.
En litt uventet hjelp har kommet til: Da presidentene Barack Obama og Raúl Castro åpnet forbindelsene mellom USA og Cuba, sendte Obama en diplomatisk veteran, Bernard Aronson, til Havana for å følge Colombia-forhandlingene. Han kan forklare USAs politikk til FARC-forhandlerne og gi dem forsikringer.

Forhandlingene er kommet til et følsomt punkt, fred og rettferd. Skal lederne i FARC ende i Senatet eller i fengsel? spør man seg. FARC-forhandlerne har med seg et stort bilde av kommandant «Simón Trinidad», som i 2004 ble tatt til fange og utlevert til USA hvor han ble dømt til 60 års fengsel. FARC-lederne slutter ikke fred for å dø i et fengsel i USA, har Santos sagt.
Vanskelige avgjørelser gjenstår for begge sider. Men det er viktig å komme i mål før det er for seint.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!