LEDER

Fred før tida er ute

Skal FARC-lederne ende i Senatet eller i fengsel?

HASTER:  President Juan Manuel Santos.
HASTER: President Juan Manuel Santos. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Presidenten i Colombia, Juan Manuel Santos, er på besøk i Norge, hvor han i samtale med statsminister Erna Solberg tar til orde for å trappe opp fredsforhandlingene mellom hans egen regjering og FARC-geriljaen. Som kjent er Norge og Cuba tilretteleggere for forhandlingene som åpnet i Oslo 8. oktober 2012 og etterpå har fortsatt i Havana.Disse forhandlingene har i det siste vært truet fordi kampene har blusset opp igjen i den drøyt et halvt århundre lange borgerkrigen. Da forhandlingene tok til ville ikke Santos inngå gjensidig våpenhvile, fordi FARC under tidligere fredsforhandlinger fra 1999 til 2002 utnyttet våpenhvilen til å ruste opp og omorganisere sine styrker. I desember 2014 kunngjorde imidlertid FARC ensidig våpenhvile, for å bedre sitt omdømme blant folk. Stadig færre har sett noen fornuft i å fortsette den væpnede kampen. I mars stanset luftangrepene mot opprørsstyrkene. Men 22. mai opphevet FARC våpenhvilen, etter et angrep hvor 26 geriljasoldater mistet livet. Seinere er en av bevegelsens forhandlere drept. Etterpå har det bare fortsatt med hyppige angrep fra begge sider.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer