Fred i Sudan?

To generasjoner sudanere i sør har i praksis mistet alle muligheter for utdanning, og i befolkningen i sør er 80 prosent analfabeter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter nærmere 20 års borgerkrig er det endelig gjennomslag for de to viktigste prinsippene som kan bringe de stridende partene, den islamske militærregjeringen i Khartoum og Det sudanske folks frigjøringsbevegelse/hær SPLM/SPLA i sør, videre i forhandlingene som forhåpentligvis fører fram til en fredsavtale. For noen fredsavtale er dette foreløpig ikke, men et gjennombrudd på to vesentlige punkter: Områdene i sør skal ha selvbestemmelse, og de skal ikke underlegges sharia-lovene. Begge disse punktene var en forutsetning for at SPLM/SPLA skulle kunne skrive under, og har i realiteten vært stridens kjerne og årsak til at IGAD-forhandlingene har stått i stampe i flere år. Det kan ikke herske tvil om at regjeringen i Khartoum har blitt satt under et massivt press fra USA for å gå med på disse betingelsene, men i kjølvannet av 11. september er det tydelig om å gjøre å vise at det er reell vilje til samarbeid mot terrorisme for å unngå å bli innlemmet i USAs fiendebilde. Så gjenstår å se om det er reell vilje til også å gjennomføre avtalen i praksis. Første prøvestein vil være allerede i august, når flere andre viktige spørsmål skal behandles. Det gjelder ikke minst spørsmålet om våpenhvile og fordeling av ressurser. Det er vanskelig å forstå at fredsforhandlinger kan pågå samtidig som kamphandlingene er kraftigere enn på mange år, bombingen av sivile mer aggressiv, og stadig flere titusener fordrives fra sine hjem i oljeområdene!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer