Fred og fattigdom

FREDSPRISEN: Varig fred er nært knyttet til fravær av sosiale, politiske og økonomiske ulikheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hva er egentlig sammenhengen mellom fattigdomsbekjempelse og fred? Hvordan bygges fred nedenfra og hvem bygger egentlig freden? Svaret kan man blant annet finne i måten Nobelprisvinnerne Muhammad Yunnus og Grameen Bank har hjulpet et stort antall kvinner ut av sosial og økonomisk avmakt ved å tilby mikrokredittlån.

FREDAG 13. OKTOBER kunngjorde Nobelkomiteens leder at Nobels Fredspris for 2006 skulle tildeles Muhammad Yunnus og Grameen Bank for deres arbeid med å «skape økonomisk og sosial utvikling nedenfra». I begrunnelsen for dette valget vektlegger Nobelkomiteen at det «ikke kan skapes fullverdig økonomisk vekst og politisk demokrati uten at den kvinnelige halvdel av mennesker på jorden medvirker på like fot med den mannlige». Nobelkomiteen mener altså at sosial og økonomisk likhet mellom kvinner og menn er avgjørende for at varig fred skal oppnås. Med denne argumentasjonen er Nobelkomiteen helt på linje med den omdefinering og utvidelse av sikkerhetsbegrepet som har funnet sted siden midten av 1990-tallet. Eksempelvis kommer det i dag knapt en rapport eller en uttalelse fra FN, uten at det pekes på den gjensidige sammenhengen mellom utvikling og sikkerhet. Med utvidelsen av sikkerhetsbegrepet har man fått et skifte bort fra et ensidig fokus på staters sikkerhet til et fokus som inkluderer enkeltindividets rettigheter og sikkerhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer