Fred og kondomer

Det var godt at paven ikke fikk årets Nobels fredspris.

DEN POLSKE

fagforeningskjempen Lech Walesa fikk Nobels fredspris i 1983 etter sin modige kamp for demokrati og ytringsfrihet i hjemlandet. For få dager siden sutret han høylytt over årets fredsprisutdeling. At en modig kvinne som kjemper for demokrati og ytringsfrihet i Iran fikk den prestisjetunge prisen, passet ikke mannen som synes å ha blitt mer katolsk enn paven. For det var nettopp paven som skulle mottatt ti millioner svenske kroner fra Nobelinstituttet i år, mente han.

TAKK OG LOV

for at pengene ikke havnet i Vatikanet og fikk mulighet til å sysselsette pavelige utsendinger i alle land som får som oppdrag å prikke hull i kondomer. For den katolske kirke har faktisk sendt ut melding om at det er små hull i alle kondomer. Derfor hjelper ikke prevensjonsmiddelet mot hiv og aids, er meldingen til fire utviklingskontinenter. Så langt er 20 millioner døde av aids og minst 42 millioner rammet av sykdommen. WHO og hjelpeorganisasjoner sliter livet av seg for å overbevise folk i faresonen om at kondomer hindrer sykdommen. At kondomer kan redde liv. Nei da, sier Vatikanet, som jeg har mistenkt for å ha vikarierende seksuelle motiv. At paven markerte sin motstand mot krigen i Irak, er ikke nok til en fredspris, Walesa.

DE BITTE SMÅ

hullene den katolske kirken mener finnes i alle kondomer, og som lar hivsmitten sildre inn, er det bare den katolske kirke som har oppdaget. Særlig kardinal Alfonso Lopez Trujillo, som søndag uttalte seg om hullene på BBC1 i programmet «Sex and The Holy City». Der avviste han også WHOs forsikringer om at kondomer redder liv. Hvordan vet forresten kardinalen om alle hullene? Har han sjekket saken? Den katolske kirken er jo mot all prevensjon. Og sex utenfor det ekte skapet. Dette er litt mystisk, Trujillo.

USAs PRESIDENT,

George W. Bush, er en nyttig hjelper for pavens menn. Den sørafrikanske avisa Mail and Guardian melder nå at klinikker som driver familieplanlegging i Afrika, mangler kondomer. Og det er selvfølgelig landene som er hardest rammet av hiv og aids som også rammes hardest av kondommangel. USA leverer en tredjedel av kondomene og er den viktigste leverandøren til utviklingslandene. Men hjelpeorganisasjonene må underskrive en erklæring hvor de lover å ikke gi råd om abort. Man må overhodet ikke snakke om abort hvis man skal få amerikansk støtte. Det nekter mange, og klinikker legges ned. Kondomene kommer ikke. Og FNs utviklingsfond har mistet 12 prosent av pengene fondet trenger.

Hva skal man med levende mennesker når man har prinsipper å holde i hevd.

ÅRETS FREDSPRISVINNER,

Shirin Ebadi, har gitt det eneste rådet som holder: Hvorfor ikke arbeide litt mer for fred og litt mindre for krig. På alle plan.