OPPTATT AV KUNSTEN: Skipsreder og investor Fred. Olsen mener det viktigste i debatten om Munch-museet er hvordan kunsten skal presenteres. Han mener for øvrig museet bør ligge på Tøyen.

Foto: Keith Hammett / Dagbladet
OPPTATT AV KUNSTEN: Skipsreder og investor Fred. Olsen mener det viktigste i debatten om Munch-museet er hvordan kunsten skal presenteres. Han mener for øvrig museet bør ligge på Tøyen. Foto: Keith Hammett / DagbladetVis mer

Fred. Olsen er kritisk til Munch-museum

Skipsrederen og milliardæren kaster seg inn i debatten om det nye Munch-museet.

Skipsreder og milliardær Fred. Olsens familie har et nært forhold til Edvard Munch. Nå kaster han seg inn i debatten om det nye Munch-museet som han mener har glemt selve kunsten.

- Så langt i denne debatten har ingen tenkt på kunsten og hvordan den best skal presenteres. Man snakker kun om utseendet og beliggenheten til et bygg. Et glassbygg i mange etasjer er sitt utgangspunkt helt feil, sier Fred. Olsen til Aftenposten.

Han sier det er Munchs bilder som står i høysetet og at han ser med kunstnerens øyne når han kommer ut fra utstillinger.

- I et høyt glassbygg vil man miste konsentrasjonen hver gang man må løpe i trapper og stå i kø ved heisen. Mitt forslag er et ettetasjes bygg uten vinduer, også fordi det meste av Munchs kunst ikke tåler direkte sollys: han brukte så mye terpentin.

Fred. Olsen går i et innlegg i Aftenposten inn for at det nye Munch-museet legges der hvor dagens museum ligger: på Tøyen.

Å utvide dagens bygning med ett tilbygg, med alle de tekniske muligheter dette gir, vil være vesentlig billigere enn å bygge noe helt nytt, påpeker han.

- Munchs kunst er ikke en oppgave for monumentalarkitektur, sier han.

(NTB)