Fred på jord

Det var oppbyggelig i alle kanaler i går, og hadde salig NRK-sjef Kåre Fostervoll stått opp fra de døde, ville han blitt forsikret om at man fortsatt etterlever hans lov om at «ein skal ikkje uroa lydarane».

NRK1 gledet sin hjord med Frelsesarmeens julekonsert fra Oslo Konserthus, der Ivar Dyrhaug sto fjellstøtt som programleder. Steinar Albrigtsen fikk det til å risle salig langs min ryggrad da han framførte «Min framtid er i Herrens hender» i vakkert countryarrangement. Det er en sang jeg ikke har hørt siden Armeens slumsøstre avsang den med gitarer og trekkspill ved julegrana utenfor Domkirken i Stavanger en kulingkveld på femtitallet.

Ekte

Et flott arrangement sto også Turid Birkeland og Frode Alnæs for i TV2s «Ei hand å holde i». Innslaget med Bjarne Brøndbo fra D.D.E. som traff sitt niårige fadderbarn Oscar i Guatemala, var så ekte og flott at det kunne få Tore på sporet til å rødme av misunnelse. For når man reiser fra vårt vanvittige overkonsum til ei landsbygd hvor det å skaffe mat til alle fyller kampen for tilværelsen, og hvor leker og luksusgjenstander bare er en fjern drøm, da skjønner jeg at den gode Brøndbo måtte kutte Prøysens «Jørgen hattemaker» midt i og tørke ei tåre da han sang den for indianerne i Guatemala.

Det ble tusenvis av nye, norske faddere som arbeider i PLAN Norges fine regi, der adopsjon hjelper både de enkelte barn og det lokalsamfunnet de lever i.

Korea

Gårsdagen handlet ellers om Korea og dagens fredspris til Kim Dae-jung. Min pris for beste bakgrunnsreportasje i denne forbindelse går til Sverre Tom Radøy i NRK1s «Ukeslutt». Han hadde laget en montasje som fortalte hva Korea-krigen var, hvordan den begynte og hvordan den i stor grad påvirket politikken her hjemme. Han hadde også Chul Hoo Lee, bedre kjent som «nudelkongen» Mr. Lee, i studio. Lee var også i «Dagsrevyen», men bare i «Ukeslutt» fikk vi høre hvordan han ble reddet av det norske feltsykehuset og kom hit til landet for videre behandling på Rikshospitalet.

Nok en gang viste Radøy at et grundig forarbeid, og gode folk i studio, gir de beste forutsetninger for et godt program.