Freda bygg kan gå tapt

Riksrevisjonen refser Miljøverndepartementet.

ADVARER: Jørgen Kosmo mener Miljøverndepartementet ikke følger opp godt nok. FOTO: SCANPIX
ADVARER: Jørgen Kosmo mener Miljøverndepartementet ikke følger opp godt nok. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Miljøverndepartementet følger ikke godt nok opp sitt nasjonale ansvar for verneverdige og freda bygninger, viser en undersøkelse Riksrevisjonen oversendte Stortinget i dag.

Svakhetene som kommer fram i undersøkelsen er så alvorlige at disse bygningene rett og slett kan gå tapt. Det er også fare for at de nasjonale målene på området ikke blir nådd innen 2020 som Stortinget har forutsatt.

— Følgene av dette er at samfunnet kan miste viktige kilder til kunnskap, opplevelser og identitet, sier riksrevisor Jørgen Kosmo i en pressemelding.

Saksbehandlingstida i fredningssaker er lang og undersøkelsen viser at freda bygninger har tydelige tegn på forfall og skade.

Avslører Undersøkelsen avslører at Miljøverndepartementet ikke har tilstrekkelig med styringsinformasjon på bygningsvernområdet. Departementet og Riksantikvaren mangler informasjon om tap av verneverdige bygninger, om hvordan fredningsmassen er sammensatt, tilstanden til freda bygninger og hvilke samiske bygninger som er automatisk freda.

Departementet har dessuten manglende informasjon om hvordan Riksantikvaren, Sametinget, fylkeskommunene og kommunene bruker sine virkemiddel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer