Byggestart for Munch-museet i Bjørvika

Fredag legges første stein ved det omstridte Munch-museet ned. Men Carl I Hagen varsler omkamp

- Parodisk, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

BYGGESTART: Fredag legger kronprinsesse Mette-Marit ned første grunnstein ved det nye, omstridte Munch-museet, Lambda. Foto: Herreros Arquitectos
BYGGESTART: Fredag legger kronprinsesse Mette-Marit ned første grunnstein ved det nye, omstridte Munch-museet, Lambda. Foto: Herreros Arquitectos Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det var en lang prosess for å få dette i land, men nå er det ingen vei tilbake. Byggeprosjektet har gått etter planen både på tid og budsjett. Vi har nå skrudd 320 pæler like langt ned som bygget blir høyt, og bygget fundamentet det nye museet skal stå på, sier Stein Olav Henrichsen, direktør for Munch-museet, engasjert.

Bygging av et nytt Munch-museum har vært en politisk verkebyll i Oslo i en årrekke.

Etter lange kamper om plassering ble det i 2013 omsider enighet i Oslo bystyre om at et nytt Munchmuseum skulle bygges i Bjørvika. Museumsbyggingen ble deretter vedtatt i oktober 2014 mot Frp, Rødt og Miljøpartiet De Grønnes stemmer.

Protestene mot det nye Munch-museet, og vinnerprosjektet «Lambda» av Herreros arquitectos SLP, har siden vært mange.

Flere omkamper

Det vakte heftige reaksjoner etter at det i fjor høst ble kjent at Munch-museet i Bjørvika kommer til å koste 300 millioner kroner i året å drifte fra år 2020.

Det nye bystyret, bestående av Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne, annonserte på tampen av 2015, etter at de første byggearbeidende var startet, at de ville ta en full gjennomgang av planene for Munch-museet. Mens Miljøpartiet De Grønne ønsket på ny å utrede muligheten for å beholde Munch-museet på Tøyen.

Like etter skrev 434 personer under et opprop mot det nye Munch-museet, blant dem forfatterne Jan Erik Vold, Edvard Hoem og Thorvald Steen, samt tegner Finn Graff og skuespiller Toralv Maurstad.

Byggstart fredag

Men fredag legger kronprinsesse Mette-Marit ned grunnsteinen til det nye Munchmuseet i Bjørvika.

Nå ser Munchmuseets direktør, Stein Olav Henrichsen, fram til at museet flytter fra Tøyen til Bjørvika i løpet av 2020.

- Vi opplever større og større begeistring for det nye museet, både politisk og i opinionen. Bygget har en optimalt funksjonalitet når det gjelder å forvalte den fantastiske samlingen Munch testamenterte til Oslo kommune i 1944, hevder han.

Hagen protesterer

Men ikke alle er like begeistret.

Frp har hele tiden vært hardbarkede motstandere av et nytt Munch-museum i Bjørvika, og blant annet ønsket at Munchs kunst skal flyttes til Nasjonalgalleriet, når samlingene der flyttes til det nye Nasjonalmuseet. Partiets nestor Carl I. Hagen vil fortsatt ikke gi seg i saken.

VIL HA OMKAMP: Carl I. Hagen Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIL HA OMKAMP: Carl I. Hagen Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Jeg mener det jeg alltid har ment. Her kaster byrådet bort 3 milliarder som de kunne ha brukt til andre ting, blant annet enkel rehabilitering av Nasjonalgalleriet, sier han til Dagbladet og legger til at han fortsatt ønsker å stoppe det vedtatte og påbegynte prosjektet.

- Alle klager på at gjelden til Oslo kommune går opp. Og her kaster byrådet bort masse penger på et bygg som blir rådyrt i drift. Vi kommer til å gjøre det vi kan for å stoppe dette når vi legger fram vårt budsjettalternativ, sier han.

Skal åpne i 2020

Byggingen av Lambda startet i september 2015, og skulle etter planen stå ferdig i 2019. Oslo kommune skal allerede ha brukt 779 millioner kroner på tomten og grunnarbeidet, og de har inngått avtaler på flere hundre millioner om videre bygging.

Kulturministeren har varslet at Staten kun støtter bygging av nytt Munch-museum, med 650 millioner, om det innebærer å gjennomføre det planlagte prosjektet i Bjørvika.

Kulturbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap), er også klokkeklar på at det blir nytt Munchmuseum i Bjørvika.

- Vi har hatt en gjennomgang med Munchmuseet av deres budsjettforslag, og blitt enige om hva som vil være et riktig ambisjonsnivå å legge seg på. Vi har redusert kostnadene noe, og er nå sikre på at vi kan gi et godt tilbud til både oslofolk og tilreisende ved Munchmuseet i Bjørvika, sier Hansen til Dagbladet.

Hun forteller at et museum i Bjørvika vil koste 97 millioner mer enn driften på Tøyen årlig, og at totalkostnadene for det nye Munch-museet et normalt driftsår vil være 269 millioner.

Hansen tar kritikken fra Hagen med et smil.

- Jeg vet ikke om Hagen vil la Munch-museet bli en salderingspost i Frps oslobudsjetter i all framtid, i så fall er det parodisk. Vi har gått mange runder med dette bygget, og på et tidspunkt må Carl I. Hagen forholde seg til virkeligheten, og det er at dette bygget blir reist.

Det nye Munch-museet skal bli på 13 etasjer og inneholde sju utstillingssaler, magasiner, konservering og takterrasser samt et podium på tre etasjer med lobby, butikk, kafé, klasserom, bibliotek og flerbrukssal.

Det nye Munch-museet

• I 2008 startet arbeidet med å samlokalisere et nytt Munchmuseum og Stenersen-samlingen i et nytt bygg.

• Vedtatt i Oslo bystyre oktober 2014 mot stemmene til Fremskrittspartiet, Miljøpartiet De Grønne og Rødt

• Det er forventet at dørene kan åpnes for publikum i 2020.

• Kostnadsrammen for byggeprosjektet ble i 2014 beregnet til drøyt 2,256 millioner kroner, mens hele prosjektet ble beregnet til 2,761 millioner.

• I mai 2013 ble SV og byrådspartiene Høyre, Venstre og KrF enige om det såkalte Tøyenforliket: At Tøyen fikk et område­løft mot at Munchmuseet blir bygget i Bjørvika.

(NTB)

Økonomien ved det nye Munch-museet 

· Driftskostnaden for et «normal-år» er beregnet til 173 mill. ekskl. finanskostnader. Dette er 97 mill. mer enn tilsvarende driftskostnad i 2016 (76 mill.).

· Inkludert finanskostnader og andre husleiekostnader er samlet netto ramme beregnet til 269 mill.

· I overtakelses- og åpningsåret 2020 skal driftsrammen også dekke et ekstraordinært «dobbelt-år» med bygg- og driftskostnader og flyttekostnader både på Tøyen og i Bjørvika. Året 2020 har en ramme på 229,4 mill. til museets flytting og drift, samt 96 mill. i finanskostnader til KID, til sammen 325,4 mill.

(Oslo kommune)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer