KLAR FOR KALAS: Freddy Kalas' låt «Feel Da Rush» vinner MGP - skal vi tro strømmetallene. Men ifølge våre nordiske kolleger går det derimot en helt annen vei. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
KLAR FOR KALAS: Freddy Kalas' låt «Feel Da Rush» vinner MGP - skal vi tro strømmetallene. Men ifølge våre nordiske kolleger går det derimot en helt annen vei. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

Freddy Kalas' «Feel Da Rush» er hørt mest av årets MGP-låter. Nordiske eksperter tror ikke han vinner av den grunn

Har du hørt om svensken, dansken og finsken som ikke likte Norges «MGP-håp»?

(Dagbladet): Allerede før han har sunget en eneste strofe på tv, er Freddy Kalas den store vinneren av MGP — i hvert fall ut fra låtens Spotify-suksess å dømme.

De tre millioner avspillingene av «Feel Da Rush» utgjør hele 90 prosent av alle avspillinger på årets MGP-låter. Til sammenligning er Suite 16s låt «Anna-Lee», som er på andreplass, strømmet 77 tusen ganger.

Men skandinaviske Eurovision-eksperter føler ikke rushet i like stor grad som mange nordmenn.

Har du hørt om svensken, dansken og finsken som mener låta aldri kommer til å vinne?

- Kan gjøre bedre Danmarks Ole Tøpholm har siden 2011 vært DRs faste Eurovision-kommentator. I en e-post til Dagbladet forklarer han at han følger med på den norske MGP-finalen hvert år.

Han omtaler det som en «folkefest med stolte tradisjoner», og sier han har mange norske favorittlåter. «Feel Da Rush» er ikke blant disse.

- I Norge kan dere gjøre mye bedre enn denne sangen. Jeg har ikke noe mot den. Den gir godt humør, men den blir fort likegyldig og kjedelig, mener Tøpholm.

Den danske kommentatoren mener en god MGP-låt må utvikle seg løpende og at melodien er viktig.

- Det var tilfellet for Norge i 2013 (Margaret Berger - «I Feed You My Love») og 2014 (Carl Espen - «Silent Storm») i Eurovision. Men det er ikke tilfellet med denne låta, skriver han.

Det er derimot ikke helt enighet blant danskene. Den kjente underholdningsjournalisten Nikolaj Vraa beskriver låta låta som et friskt pust overfor Dagbladet.

- Den har gode sjanser fordi den er upbeat og catchy, skriver journalisten.

Svenske likhetstrekk Dagbladet også spurt «söta bror» om hva de mener om Kalas-låta. To av de svenske ekspertene forklarer at de har et bidrag med store likhetstrekk i deres Melodifestivalen.

Duoen Samir & Viktors låt «Bada nakna» er nemlig i samme sjanger. Det mener musikkredaktør i Expressen, Anders Nunstedt.

- Dette er idiotisk, strømlinjeforma partypop som gjør suksess hos «Paradise Hotel»-generasjonen i dag, men risikerer å være bortglemt i morgen, skriver redaktøren.

Han får støtte fra Aftonbladets Eurovision-ekspert, Torbjörn Ek. Han trekker også paralleller til det svenske bidraget, og forklarer at han mener det er i samme bås som Dr. Bombay og Günther var på 1990-tallet.

- Den har nok ingen seierssjanse. Send heller The Hungry Hearts videre, da kommer Norge til å få stor oppmerksomhet under Eurovision, mener han.

- Kjedelig SVTs Melodifestivalen-ekspert er Fredrik Ekelund. Han skriver i en e-post til Dagbladet at han ikke er begeistret.

- Dessverre har jeg hørt mange slike låter tidligere og derfor stikker den seg ikke ut. Den inneholder i prinsippet bare et refreng som presses fram. Det blir kjedelig, mener Ekelund.

Til tross for at finskegrensa til Norge bare er 73 mil lang, kommer de norske MGP-låtene seg likevel over landegrensa. I hvert fall ifølge YLEs Eurovision-kommentator, Eva Frantz.

- Hevet standarden Til Dagbladet forklarer hun at det hadde vært gøy om Kalas lagde litt leven i Globen i mai, men at det trolig aldri skjer.

- Disse sangene kommer seg sjeldent til toppen. Noen ganger kommer de ikke til finalen engang, mener hun.

- Det hadde vært overraskende om Freddy Kalas fulgte i fotsporene til Maragret, Carl Espen og Mørland & Debrah Scarlett, ettersom de har hevet standarden betydelig, forklarer Frantz.

- Billig dop Da Dagbladets Anders Grønneberg skulle anmelde årets MGP-låter, ga han «Feel Da Rush» terningkast fire.

«Hadde låta vært et virus, ville WHO umiddelbart slått alarm», skrev han i anmeldelsen.

Grønneberg sier nå at han har vanskelig for å tro at Kalas går av med seieren.

- Det er en jalla russelåt, og mangler en troverdighet som vi nordmenn liker å framstå med. Den er bedre enn fjorårets «En godt stekt pizza», men de er i samme landskap, sier han og fortsetter:

- Det er irriterende, for det er noe med låta som får det til å svinge i foten. Selv billig dop blir man hekta fort på, avslutter han.

- Bryr meg lite Freddy Kalas tar seg tilsynelatende ikke nær av de tidvis harde tilbakemeldingene på «Feel Da Rush».

- Jeg merker allerede gode tilbakemeldinger fra folket, og det er jo de jeg bryr meg om. Hva et panel i Finland, Sverige eller Danmark mener bryr meg veldig lite, sier drammenseren.

- Hvorfor tror du de sier at du ikke kommer videre?

- Det kan være fordi de er vant til det som har vært der tidligere, spekulerer Kalas.

- Jeg prøver ikke å gjenskape, men å gjøre EDM (electronic dance music, journ. anm.) og house-musikk aktuelt i MGP.

Kalas sier han lager musikk inspirert av den norske folkesjela og gleder seg til å fremføre den for det norske folk.

- Låta handler om å stå på scenen, noe jeg elsker, forklarer han.

Artisten sier han har svenske fans og at det hadde vært gøy å opptre i Globen i Stockholm under Eurovision.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram