DEBATT

Fredelig islamisme

ISLAMISME: Kobling av hele politisk islam med terror gagner ekstremister på alle sider. I en samtid som denne er det prekært å holde tungen rett i munnen.

OMSTRIDT: Plakaten viser den politiske imamen Fethullah Gulen som pave, på en rally for AK-partiet i Tyrkia i mars. Fetullah Gülen er bosatt i USA.
Foto: REUTERS/Umit Bektas
OMSTRIDT: Plakaten viser den politiske imamen Fethullah Gulen som pave, på en rally for AK-partiet i Tyrkia i mars. Fetullah Gülen er bosatt i USA. Foto: REUTERS/Umit Bektas Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Radikale element innen den politiske grenen av islam er en stor og voksende trussel. Assosiasjon av alle bevegelser innen politisk islam med mørke krefter tjener likevel ingen utenfor ytterkantene.

Begrepet «islamist» blir gjerne brukt som et synonym for «jihadist» - en krigersk muslimsk fanatiker. I en sak om jihadistgruppen Den Islamske Stat (IS), som er beskyldt for å drive folkemord i Irak, skriver Dagbladets Marie Simonsen blant annet at en av utfordringene med å håndtere IS er «at islamismen til de grader er politisk; religion som et masseødeleggelsesvåpen.»

Utsagnet speiler en oppfatning av en nødvendig kobling mellom politisk islam, terror og autoritær middelalderpolitikk, som stikker dypt både høyt og lavt i samfunnet. Ifølge Fremskrittspartiets Mazyar Keshvar, som selv måtte flykte fra et religiøst skrekkregime i Iran, har «alle islamister den samme inhumane ideologi og målsetning om å frata enkeltindividet kontrollen over egen tro, tanke og liv gjennom å opprette et verdensomspennende islamsk kalifat.» La oss ta stortingsrepresentanten på ordet og skrape under overflaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer