Frederic Hauge ble tegneseriefigur

Originalt, mener Dagbladets anmelder om Bellonas jubileumsbok.

TEGNESERIE: Miljøstiftelsen Bellona har vært aktiv i 20 år, og begivenheten feires gjennom 240 boksider med tegneserier begått av 31 profilerte tegneserieskapere.

Det hersker ingen tvil om at miljøorganisasjonen Bellona har påvirket unge, skapende sinn i perioden fra 1986 til nå. Bidragsytere som Knut Nærum , Knut Westad , Steffen Kverneland , Frode Øverli , Christopher Nielsen og Bjørn Ousland var tidlig ute med støtte til den romerske krigsgudinnen. At serieskapere og Bellona fant hverandre henger ganske riktig sammen med det Øystein Gjørv skriver i forordet: «Fra å representere en undergrunnskultur har både Bellona og norske tegneserieskapere gjennom sin fandenivoldske stahet og faglige dyktighet etter hvert oppnådd suksess og respekt ikke bare her i landet, men også langt utenfor landegrensene.»

Rebeller

Av de nyere serieskaperne er det kanskje Øystein Runde og Karstein Volle som stiger fram som frekke og rebelske i tråd med det tidlige Bellona. Begge bruker det multinasjonale firmaet Exxon som eksempel på verdens ondskap. Mette Hellenes \' Kebbelife tar ironisk balletak på en fetert Frederic Hauge.

En som drar feiringen av Bellona litt vel langt over i søtladen retning er Manuele Fiori , som med sitt fargesprakende bidrag nærmest bringer tårer i øynene på leseren. Lise Myhre s Nemi har sine betraktninger omkring økologi light, Mads Eriksen gjenopptrykker en fantastisk reinkarnasjonshistorie om en gullfisk, og Torbjørn Lien gjør sitt bidrag til en sentimental og uforløst novelle. Ivan Andreassen og Roaul Gibb har seks sider kalt «Slaget ved Sellafield», tegnet som en blanding av fantasy og Snorres kongesagaer.

Tor Ærlig åpner hele kavalkaden nettopp ved å bruke sitt karakteristiske grep, han begynner med sin og Frederics fødsel i 1965. Derfra skyter historien fart og ender opp i Tors og Frederics nærmest uansvarlige forbruk av dyre fly og raske båter. Her velger Tor miljøet, og Frederic ...?

Veteranen Steffen Kverneland har et originalt grep om forurensning idet han og kjæresten besøker et mellom-europeisk land og regner vekk, mens Christopher Nielsen tar nærmest ibsensk fatt på en folkefiende. Dette er sprekt gjort.

Gratulantene

TEGNESERIEFIGUR:  Frederic Hauge i anledning Bellonas 20-årsjubileum. Foto: JOHN T. PEDERSEN
TEGNESERIEFIGUR: Frederic Hauge i anledning Bellonas 20-årsjubileum. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

En underlig, og ikke så lite hemmende side ved jubileumsboka er alle gratulasjonene fra likt og ulikt hold. Bellona har angrepet kraftsosialisten Jens Stoltenberg i en årrekke, men her får han lov til å gratulere med dagen sammen med Åslaug Haga, Kristin Halvorsen - ja, selv Helen Bjørnøy slutter seg til.

I opplistingen av 20 års kamp for miljøet har man av en eller annen grunn utelatt Ingvar Ambjørnsens roman fra 1988 «Bellona - gudinna som ble vaktbikkje». Denne gratulasjonsbiten renner på et vis som slam ut i fjorden. Dermed syns jeg at boka blir halvveis vellykket. Det beste ville vel vært å holdt seg strengt til serieskaperne og deres bidrag. Her er ukas bokanmeldelser

LES OGSÅ: