Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fredet frøken

Chelsea Clinton er det siste tabu for amerikanske journalister. Selv ikke den populære talkshowverten Jay Leno vitser om presidentens datter.

Da Chelsea kom i tenårene, begynte en helt spesiell lek i Det hvite hus. Bill og Hillary bestemte seg for herde datteren mot sladder, rykter og beskyldninger. De satte seg ned sammen, og Bill og Hillary beskyldte Chelsea for de skrekkeligste ting. Tenåringsjenta skulle lære seg å ta til motmæle. Foreløpig har den alvorlige leken ikke blitt det mest nødvendige våpen for Chelsea.

Bare supermarkedblader som The Star, National Inquirer og The Globe har ukentlig et uskarpt bilde av Chelsea og sitater tatt ut av lufta om at hun raser, gråter eller har sagt noe som ingen kan bekrefte.

Resten av amerikansk presse har latt Chelsea Clinton være i fred.

- CHELSEA VAR PÅ EN MÅTE fredet vilt i Washington. Jeg så henne mange ganger, men fikk meg ikke til å gå bort til henne. Det gjorde ikke andre journalister heller. Vi visste at hun så på oss som fremmede som ville ha informasjon fra Det hvite hus, skrev Richard Cohen i Washington Post i fjor.

Og Chelsea hadde gode år i Washington. Den stygge andungen utviklet seg til en flott, sjarmerende og ikke minst sympatisk jente.

Hun var, og er fremdeles, full av futt. Det være seg skolearbeid, uteliv, kirkekor, dans og venner.

Secret Service hadde kodenavnet «Energy» på henne. Og de hadde travle timer når Chelsea forlot Det hvite hus. Men presidentdatteren var godt likt. «Hun er så normal,» sa alle.

Chelsea ble født da Bill Clinton var guvernør i Arkansas. Da pappa Bill ble president i USA, var hun knapt nok fylt 13 år. Med tannregulering, rotete krøller og bollekinn. Hun er Hillary og Bills eneste barn. Og hun er ifølge Clintons biograf David Maraniss pappas jente og presidentens mest sårbare punkt.

I Maraniss' bok om Bill Clinton, «First in his class», finnes følgende historie:

En natt i 1987 balet Bill Clinton med tankene om han skulle melde seg på presidentracet. Hans gode venn Carl Wagner kom til Little Rock for å hjelpe Bill gjennom den vanskelige bestemmelsen.

Bill og Hillary og Carl snakket hele natta. Til slutt foreslo Carl at Bill skulle ta en titt på den sovende Chelsea som da var sju år.

- Se på henne og finn ut om du vil gjøre dette. Ditt forhold til henne vil aldri bli det samme, vet du, sa Carl Wagner.

Dagen etter ga Bill beskjed om at han ikke stilte som presidentkandidat.

HVOR AVGJØRENDE DENNE natta var, vet ingen. Bill Clinton hadde damehistorier som svevet over ryktedammen. Han hadde nok av motforestillinger mot enda mer av offentlighetens lys. Men ingen tviler på at Chelsea er en viktig person i Clintons liv.

Da den pensjonerte senatoren og nære vennen demokraten Dale Bumpers forsvarte Clinton i Senatet for en uke siden, brakte han Chelsea inn i bildet. Han brøt tabuet om å holde presidentens datter utenfor offentligheten.

I sin svært personlige tale fortalte han de 100 senatorene at forholdet mellom presidenten og hans datter var anstrengt. Noen kunne tolke det som om tilliten mellom far og datter nærmest var ødelagt. Bumpers ga klar beskjed om at enhver forlengelse av riksrettssaken også virket sterkt på presidentens nærmeste.

Bill Clinton har en tornefull vei å gå for å finne tilbake Chelseas tillit.

CHELSEA BEGYNTE PÅ Stanford-universitetet i 1997. Ifølge ABC har hun planer om å bli barnelege med hjertesykdommer som spesialitet, men det første året i frihet og utfoldelse har vært preget av Lewinsky-skandalen. Da Stanford spilte fotball mot et annet universitet, viftet medstudenter med et banner hvor det sto: «Faren din lyver, Chelsea».

Da en ung mann med religion som hovedfag dukket opp i Chelseas liv, skrev avisene diskré om at Chelsea hadde fått sin første kjæreste. I fjor høst sto det litt mindre diskré i noen aviser at forholdet var slutt. At Lewinsky-skandalen hadde slått inn i Chelseas privatliv. Og at Chelsea ikke hadde det noe bra.

På toppen av det hele begynte spesialanklager Kenneth Starrs datter Caroline på Stanford i fjor høst.

Chelsea har visst ikke blitt bestevenner med henne.

Det vanvittige hardkjøret mot pappa og president Bill Clinton blir datteren Chelsea - kanskje overraskende nok - forskånet for.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media