Fredet museumsinteriør fratas vernet: - En skandale!

På grunn av saksbehandlingsfeil, er fredningen av interiør ved Geologisk Museum blitt ugyldig. Fortidsminneforeningen fortviler. 

FREDET: I 2014 ble både innsiden og utsiden av Geologisk Museum, som nå kalles Brøggers hus, fredet. Nå raser Fortidsminneforeningen over at Klima og Miljødepartementet har vurdert at fredningen som gjelder deler av interiøret er ugyldig. Grunnen er saksbehandlingsfeil hos Riksantikvaren. FOTO: Naturhistorisk Museum. 
FREDET: I 2014 ble både innsiden og utsiden av Geologisk Museum, som nå kalles Brøggers hus, fredet. Nå raser Fortidsminneforeningen over at Klima og Miljødepartementet har vurdert at fredningen som gjelder deler av interiøret er ugyldig. Grunnen er saksbehandlingsfeil hos Riksantikvaren. FOTO: Naturhistorisk Museum.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg kan ikke tro at dette vedtaket er riktig. I så fall er det en skandale! Dette er et museumsinteriør som er veldig sjeldent, og veldig verdifullt, og nå kan museet bare legge det på St. Hansbålet, sier Svein Solhjell, styreleder for Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus.

Denne uken opphevet Klima- og Miljødepartementet fredningen av interiøret i andre og tredje etasje på Geologisk Museum i Oslo. Ifølge Apollon, Universitetet i Oslos populærvitenskaplige forskningsmagasin, regnes bygningen som et av de aller best bevarte eldre museene i Norge. Hele museumsbygningen, som ble reist mellom 1911 og 1917, har vært fredet både innvendig og utvendig siden 2014.

Men Naturhistorisk Museum, som eier Geologisk Museum, ønsket å endre deler av interiøret for å gjøre plass til nye utstillinger. Det fikk de dispensasjon fra Riksantikvaren til å gjøre, noe som fikk Fortidsminneforeningen til å steile.

De klaget dispensasjonen inn til Klima- og miljødepartementet, som i stedet for å kun vurdere dispensasjonen, endte opp med å vurdere at fredningen av interiøret var ugyldig. Dermed har ikke det tidligere fredede museumsinteriøret noe vern lenger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer