Fredrik (17) står allerede i Potter-kø

Her får du tak i boka i natt. Sjekk også prisene i faktaboksen.

(Dagbladet.no): Fredrik Fossum (17) har allerede stilt seg i kø utenfor Ark på Egertorget i Oslo. Det vil si, han er alene i køen og sitter i en behagelig stol inne i bokhandelen.

Først en time og et minutt etter midnatt får han kjøpt boka, men ventetida tar han med stor ro. For nå gjelder det å finne ut hva som faktisk skjer i slutten av boka.

- Det får jeg vel vite på morgenkvisten.

- Du skal lese sammenhengende?

- Ja, når du har ventet på en bok ett år, eller to, er det bare én ting å gjøre.

Holder nattåpent

Han har forsøkt å fortrenge alle opplysninger om hva som faktisk skjer i den sjuende og siste Potter-boka, men har likevel lest anmeldelsen som New York Times allerede har trykket.

- Men uansett tror jeg ingenting før jeg får se det, sier Fossum, som ifølge Maria Øvrebø i Ark Bokhandel vil få servert mat av bokhandelen senere i dag.

VENTER PÅ BOKA: Fredrik Fossum (17) bruker fredagen til å stå i Potter-kø. - Det er med skrekkblandet fryd jeg venter på boka, forteller han. Foto: MARIA BØRJA
VENTER PÅ BOKA: Fredrik Fossum (17) bruker fredagen til å stå i Potter-kø. - Det er med skrekkblandet fryd jeg venter på boka, forteller han. Foto: MARIA BØRJA Vis mer

Kjeden holder nattåpent i ytterligere tre osloavdelinger samt i Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand. I Ark-bokhandelen på Majorstua arrangerer en Harry Potter-fanklubb quiz mens fansen venter på boka.

Ark Bruns i Trondheim har bestilt 960 eksemplarer av den sjuende og siste Potter-boka, og venter stort oppmøte.

- Først blir det et show utenfor butikken fra 20-23:30 bare for å fyre opp stemningen litt, forteller Ingunn Tanem, som vil åpne butikken ved midnatt.

Ivrige

- Alle ansatte er da utkledd, butikken er pyntet, vi spiller Harry Potter-musikk og holder litt mer show til vi begynner å selge boka.

- Og så holder dere åpent til klokka 2, som forrige gang?

- Vi holder åpent til sistemann har fått boka og går hjem, ler Tanem, som tror folk er ivrige på å få boka i hende før for mye blir avslørt via andre kanaler.

Ingen av Tanums butikker - heller ikke filialen på Majorstua som ble kåret til Norges beste bokhandel i fjor - holder nattåpent.

Det gjør derimot Norlis avdeling på Torgallmenningen i Bergen, samt fire av osloavdelingene. Storgata og Universitetsgata åpner allerede ved midnatt, mens Kirkegata og Bogstadveien åpner klokka 01:01.

Pisker opp stemningen

- I Universitetsgata har vi et organisert opplegg utenfor slik at ventetiden skal bli kortere og hyggeligere. En forening av Harry Potter-entusiaster arrangerer både quiz og konkurranse, og publikum får kanelsnurrer og brus, forteller pressesjef Per Erik Olsen.

- Det blir også en opplesningstime fra midnatt til boksalget starter klokka 01:01 for å piske opp stemningen litt.

- Det tror jeg dere klarer.

- Ja, det er mange i alderen 13-20 som gjerne tilbringer noen timer i vente på den boka. De holder seg unna nettet så de ikke skal få røpet noen hemmeligheter.

Åpent i 29 minutter

Til avdelingen har Norli bestilt opp mot 1500 eksemplarer av boka som vil koste 199 kroner.

- Hvor mange folk venter dere?

- Helt ærlig? Jeg aner ikke!

Olsen befinner seg i Norli Tønsberg da vi snakker med ham, men i akkurat den bokhandelen skjer det ingenting i natt.

Det gjør det derimot i Hokksund, der Akademika klokka 01:01 holder nattåpent - i 29 minutter.

I KØ: Flere Harry Potter-fans har allerede stilt seg i kø i London for å vente på at salget starter natt til lørdag.
FOR BARN: Dette omslaget er myntet på barn, og er en av de to utgavene nordmenn i natt kan kjøpe.
FOR VOKSNE: Dette litt voksnere omslaget er rettet mot, ja, litt voksnere lesere.