- EGOISTISK JOBB:  TV 2- reporter Fredrik Græsvik ved går at det er vanskelig å kombinere jobben han har med familieliv. Lars Eivind Bones / Dagbladet
- EGOISTISK JOBB: TV 2- reporter Fredrik Græsvik ved går at det er vanskelig å kombinere jobben han har med familieliv. Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Fredrik Græsvik om å ofre familien for jobben: - Plutselig en dag var de borte

TV 2-reporteren kaller jobben ekstremt egoistisk.

(Dagbladet): Fredrik Græsvik har rapportert fra krigsherjede områder i over 20 år.

Norske tv-seere er vant til å se den profilerte TV 2-reporteren rapportere direkte fra skuddlinjen. Da han jobbet på sitt heftigste, på midten av 90-tallet, var han oppe i 180 reisedøgn i året.

Det var også på den tiden han ble pappa til Julie, som nå er blitt 19 år.

Under Gazakrigen i 2012 rørte datteren hans en hel nasjon da hun tryglet pappaen om å passe på seg selv via Twitter.

«Kjære pappaen min! Nå må du passe deg og ta vare på deg selv. Det er viktigere at du er i sikkerhet enn at vi får nyheter.. @TV2Fredrik <3»

Krigsreporteren vedgår at jobben har gått hardt utover familielivet.

- Det er en type jobb som sluker deg litt, det er ikke plass til så mye annet i livet ved siden av jobben, sier Fredrik Grævik til Dagbladet.

- Det var kanskje ikke så lurt Aftenposten ansatte nylig Silje Rønning Kampesæter (27) som sin nye Midtøsten-korrespondent. I helga ønsket Fredrik Græsvik henne lykke til i den nye jobben med denne meldinga på Facebook:

«Vel, sånn sett i ettertid, kan jeg vel ikke påstå at det var så lurt å velge jobb-jobb-jobb hele tida. Her jeg sitter ensom og bitter og blar i gamle notatblokker. Plutselig en dag var familien borte. Men pokker for et spennende liv fullt av dramatiske opplevelser med fantastiske mennesker. Og lykke til Silje. Vi sees mellom bombene.»

- Det er klart det koster å ha en jobb som vi har. Du gjør andre prioriteringer enn en A4-familiemann. Du kan ikke regne med at folk sitter og venter på deg, sier Græsvik.

Angrer ikke I år 2000 endte det med samlivsbrudd for ham og samboeren. Da hadde de vært sammen i fem år.

- Familien flytta ut, men det hadde kanskje skjedd uansett. Dette er en ekstremt egoistisk jobb.

- Er det noe du angrer på?

- Nei, det er det ikke, men det er mye jeg burde valgt annerledes.

- Hva har vært drivkraften din alle disse årene?

- Å se verdenshistorien utspille seg rett foran dine egne øyne. Og lykkefølelsen over å mestre vanskelige oppgaver under ekstreme situasjoner.

Fredrik Græsvik har jobbet i TV 2s utenriksavdeling siden 1994. I årene 1998 til 2002 var han utenrikssjef i kanalen. Han har hatt et særskilt ansvar for Midtøstendekningen og var blant annet en av tre norske journalister i Bagdad da USA angrep Irak i 2003.

Han har opplevd 25 kriger og konflikter på 20 år. Innimellom katastrofene. En tsunami. Hungersnød. Døde barn. Maltrakterte lik.

- Hvor mange ganger har du vært livredd?

- Hvor mange ganger vet jeg ikke, men noen ganger når jeg har mistet kontrollen, har jeg tenkt at her skulle ikke jeg vært akkurat nå. Jeg vil jo overleve, og komme meg ut av situasjonen. Erfaringen man etterhvert tilegner seg gjør at man utvikler øye for små og avgjørende valg i form av hvor man går, hvordan man går og adferd generelt. Jeg har en palestinsk venn som ved avskjed alltid sier til meg at «Gud passer på deg min venn». Jeg skal hjelpe han så godt jeg kan.

Fredrik Græsvik er en ivrig tilhenger av sosiale medier, og har gjennom de senere årene deltatt i flere meningsutvekslinger på for eksempel Twitter.