FRA FENGSELET TIL NRK: RøverRadion har siden 2014 latt innsatte lage radio fra fengselet. Nå blir sendingene sendt på NRK P2. Fredrik Ellingsen (26) jobbet med radio da 
han var i Oslo fengsel. Nå er han i åpen soning, men er fortsatt reporter for kanalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRA FENGSELET TIL NRK: RøverRadion har siden 2014 latt innsatte lage radio fra fengselet. Nå blir sendingene sendt på NRK P2. Fredrik Ellingsen (26) jobbet med radio da han var i Oslo fengsel. Nå er han i åpen soning, men er fortsatt reporter for kanalen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Røverradioen

Fredrik havnet i fengsel som 15-åring. Innenfor murene lager han radio for NRK

- Hvorfor ødelegge livene til barn og sette 15-åringer i fengsel?

(Dagbladet): - Jeg har alltid vært kriminell og har aldri trodd at jeg får til noe som er akseptert av samfunnet. Men plutselig fikk jeg til noe samfunnsengasjerende, som mange synes er kult, ikke bare kriminelle. Det er utrolig givende.

Fredrik Ellingsen (26) nikker på hodet, mens den tatoverte hånda veiver engasjert og understrekende. Dagbladet møter 26-åringen ved Frelsesarmeens åpne soningstilbud i Oslo. Han kom hit for kun tre uker siden, etter å ha sittet nesten åtte år bak murene. Nå har han et halvår igjen av en voldsdom.

REDAKTØR: Tidligere P3-profil Mina Hadjian er redaktør for Røverradioen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
REDAKTØR: Tidligere P3-profil Mina Hadjian er redaktør for Røverradioen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Det siste året har livet hans endret seg. For åtte måneder siden startet Ellingsen i Røverradioen, et tilbud der innsatte lager radio for andre i samme situasjon. Sendingene ble startet i Oslo fengsel i 2014, og RøverRadion har nå redaksjoner i Bredtveit Kvinnefengsel og Sarpsborg Fengsel. Lørdag 19 august ble sendingene for første gang sendt på en landsdekkende kanal, P2. Ellingsen som har levd på kanten av loven, leder nå et program på NRK.

- Vi spilte nettopp inn en reklamefilm på NRK-huset. Det er en helt ny type erfaring for meg. Jeg hadde aldri drømt om noe sånt, sier han.

Satt inn som 15-åring

FÅR KJENTE PÅ BESØK I FENGSELET: Både kjendiser og politikere har vært på besøk inne i Oslo Fengsel for å bli intervjuet i RøverRadioen. Her fra da Jonas Gahr Støre var på besøk. Foto: RøverRadioen
FÅR KJENTE PÅ BESØK I FENGSELET: Både kjendiser og politikere har vært på besøk inne i Oslo Fengsel for å bli intervjuet i RøverRadioen. Her fra da Jonas Gahr Støre var på besøk. Foto: RøverRadioen Vis mer

26-åringen har levd et hardere liv enn de fleste. Han begynte å ruse seg allerede som 9-åring, ble satt inn første gang som 15-åring og har siden sittet i ulike fengsler store deler av voksenlivet.

- Jeg starta å være «shit kid», og begynte med dårlige ting veldig tidlig. Jeg har blitt kasta ut av alt av skoler, og har gått på 20-30 forskjellige, forteller han usentimentalt på sitt særegne tøffe vis.

Stemmen, som vitner om et hardt levd liv, har imidlertid slått an på radio.

Radiojobben har også fått ham til å skrive og fortelle om egen oppvekst, og gitt ham nytt perspektiv på hvorfor han havnet på skråplanet. Han mener blant annet at det å bli satt inn som 15-åring, var fatalt.

- Man er veldig lett påvirkelig som 15-åring, og jeg satt inne med folk som satt for drap og grov kriminalitet. Jeg møtte folk jeg hadde sett på tv, og synes det var veldig kult. Det gjorde meg mer gira på å være kriminell, og jeg fikk ekspandert nettverket mitt ekstremt, forteller han.

Den indre justisen blant kriminelle var tidligere alt han brydde seg om. Men nå vil 26-åringen bruke den nye radiostemmen til å være med og endre justisen i storsamfunnet.

- Jeg har gått fra å ville være tøff innad i miljøet, til å ha blitt voksen til sinns og forstått at jeg er en taper i samfunnet. Det er ikke enkelt, sier han.

- Jeg veit hvor kjipt livet kan være. Nå vil jeg bruke litt av livserfaringa mi, til å hjelpe folk.

Til Stortinget

Denne uka skal 26-åringen til Stortinget og stille politikerne til veggs i saker som angår kriminelle.

- Jeg hadde aldri i livet trodd at jeg skulle inn der og stille spørsmål til dem. Så det er stort for meg. Jeg vil ha veldig kritiske og utfordrende spørsmål, og klarer jeg å provosere er det bare bra.

HAR ENDRET SEG: Fredrik har vært inn og ut av fengsler siden han var 15 år. Nå er han i åpen soning og ønsker å bruke erfaringene til å hjelpe andre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HAR ENDRET SEG: Fredrik har vært inn og ut av fengsler siden han var 15 år. Nå er han i åpen soning og ønsker å bruke erfaringene til å hjelpe andre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Hva er det du vil spørre om?», prøver vi. Svaret kommer lynraskt:

- Hvorfor er det så viktig for dere å ødelegge livene til barn, og sette 15-åringer i fengsel?

Utenmurs- korrespondent

Nå er 26-åringen rusfri, han har giftet seg og skal snart bli far, forteller han fra den åpne anstalten. Her må vakter låse opp dørene og han må søke om tillatelse hver gang han skal ut. Han får imidlertid ha besøk av kona, og er fortsatt en del av Røverradioen.

- Mens andre redaksjoner har utenriksreportere, er jeg utenmurskorrespondent, sier Ellingsen.

Startet av Mina Hadjian

Ambisjonen til RøverRadioen er å ta opp fengselsproblematikk for innsatte, men også avlive myter for dem som hører på. Tilbudet er satt i gang av den tidligere kontroversielle P3-profilen, Mina Hadjian. «Først og fremst en gammel røver innenfor direkteradio», beskriver hun seg selv på radioens nettsider. Til Dagbladet mener hun arbeidet med RøverRadioen er det mest givende hun har hatt.

- Vi er den eneste fengselsradioen i verden som nå publiserer på en riksdekkende kanal som også går ut til folket. Det er viktig at folk får innblikk i hva som virkelig skjer i norske fengsler. Det er ikke så flott der som mange tror, sier Hadjian til Dagbladet.

RøverRadioen sendes lørdag formiddag på NRK P2 denne høstsesongen. Hadjian håper at NRK-prosjektet kan fortsette etter den planlagte første høstsesongen.

- Jeg er utrolig takknemlig for at NRK kaster seg på, og tør å være mer allsidige. Vi håper dette samarbeidet kan vedvare.