Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fredrik i bredformat

NRKs satiresjef Charlo Halvorsen advarer deltakerne i høstens «Først & Sist» mot å pille seg i nesa under sending. Nå skal programmet nemlig sendes i bredformat, og flere kjendiser vil bli vist på skjermen samtidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- «Først og sist» blir vårt første av denne typen underholdningsprogram som sendes i såkalt bredformat (16 x 9 tommers størrelse). Flere og flere seere skaffer seg fjernsyn som kan vise bredformat og vi synes programkonseptet forsvarer et slikt format. Og siden det er flere debattanter i aksjon samtidig i programmet, får vi anledning til å få med flere i TV-ruta på en gang.

Mer seervennlig

- Nå må vi advare dem mot å pille seg i nesa under sending, selv om de tror at de ikke er på lufta, ler satiresjef Charlo Halvorsen.

- Vi ønsket å utvikle programmet videre, men hovedingrediensene i sendingen er de samme som seerne kjenner fra i vår: samme programleder, aktuelle tema og kjente personer til debatt. Endringen til bredformat er det seerne vil legge mest merke til. Denne endringen gir oss rom til å gjøre «Først & Sist» mer moderne og seervennlig, mener Halvorsen.

«Først & Sist» samler om lag en million seere hver eneste fredag. Programmet startet i 1999, og mange har trodd at aktualitetsprogrammet snart ville bli tatt av plakaten. Men Skavlan & co. har fått fornyet tillit gang på gang.

Byttet ut

I fjor ble programmet tildelt Gullruten for beste aktualitets- og debattprogram. «Først & Sist»-sesongen starter fredag 19. september.

En annen vesentlig endring er det også: Stein Johan Grieg Halvorsen og Erlend Klarholm Nilsen overtar Marit Åsleins oppdrag i programmet. Åslein er i svangerskapspermisjon, og dermed er det «Slå-på-ring-guttas» oppgave å lage «skråblikkreportasjene» til programmet, som i årevis har vært en av NRK1s største seersuksesser.

Sammen med Ivar Dyrhaugs «Beat for beat» og Jon Almaas' «Nytt på nytt» har «Først & Sist» vært en av TV-kanalens sikreste seermagneter.

Også «Nytt på nytt» er tilbake i høst. Jon Almaas får fast hjelp av Anne-Kat. Hærland og Knut Nærum.

- Her blir det bare små endringer, sier Charlo Halvorsen

GÅR BREDT UT: Når Fredrik Skavlan kommer på lufta med «Først & Sist» er programmet i moderne bredformat, som gir svart stripe oppe og nede på «gamle fjernsyn». Her er Gro Harlem Brundtland og Celina Midelfart på besøk hos Skavlan i et program for to år siden. <!--FOTO-->