Fredrik på fredag

- Mye av planleggingen av et tv-program går ut på å finne de rette stolene, mener Fredrik Skavlan. Til høsten skal han være talkshow-vert i beste sendetid på NRK1.

Skavlan skal lage underholdende prate-tv etter detektimen hver fredagskveld fra 11. september. I førti minutter skal han og aktuelle gjester sitte i hver sin stol og snakke sammen. Skavlan hadde suksess som første programleder i «Absolutt» på NRK2, og hans nye «Først og sist» blir ganske beslektet, bare litt friere i formen.

Slappe

- Hvis gjestene sitter for dypt, så blir de slappe, men samtidig må de sitte godt. Noen mener det er best at folk sitter vondt slik at de blir litt urolige og usikre, men jeg vil at det skal være hyggelig å være i studio.

Skavlan snakker om andre talkshows stolpraksis og tegner kart over stolenes plassering i studio. Den unge programlederen innrømmer fortrenging, det er lenge til september og programstart.

- Jeg er ikke ute etter å fornye tv-mediet, jeg tror ennå det er fascinerende å se på folk som snakker. Vi vil ta opp «lunchbord-temaene».

Useriøs

Den sendetida Petter Nome og Claus Wiese tidligere har fylt med lange personlige samtaler, skal Skavlan fylle med aktualiteter.

- Vi skal ha den korte, useriøse samtalen, spøker han. - Jeg er ikke så veldig tiltrukket av historier fra barndommen, jeg vil heller forsøke å få folk til å snakke om aktuelle saker på en personlig måte. Jeg vil at det skal være et muntert program, dette er ikke for alvorlikerne blant oss.

Men et aktuelt program kan vanskelig planlegges på forhånd, så nå er det stoler som står i fokus. Og hårsveis.

Frekk

- Sånne ting er viktig på tv. Jeg har aldri fått så mye reaksjoner som da jeg hadde en sånn smal britpop-skjorte under jakka i en utgave av «Sommeråpent». Jeg intervjuet Kjell Magne Bondevik, men publikum var bare opptatt av skjorta mi.

Skavlan er berømt som en meget høflig og ordentlig ung herremann, på grensen til det gammelmodige. Men man kan la seg lure av den korrekte framtoningen.

- Det skal være så hyggelig hos meg at jeg kan være uærbødig og frekk. Jeg kan stille mer ubehagelige spørsmål enn Per Ståle Lønning uten å bli avslørt.

VELKOMMEN: Fredrik Skavlan åpner døra til fredagskonseptet sitt. Til høsten er han på lufta med «Først og sist» på NRK 1.