Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fredrik Skagen i storform

Fredrik Skagens nye kriminalroman representerer sjangeren på det beste: komplottet er spennende, sluttpoenget overraskende.

Han er lav av vekst - til sin egen stadige gremmelse - og et stykke ned på rangstigen sosialt, som ufaglært arkivar i Trondheim kommune. Dessuten er Bang en drømmer og aldri så lite av en bløffmaker. Han pynter en smule på tittelen sin, gjør arbeidet sitt mer betydningsfullt enn det er, og fabulerer stadig om å utføre en stordåd eller vinne millioner i tipping. Folk ler bak ryggen hans, men det er han et hakk for enfoldig til å merke.

Vi har alle møtt mennesker som Arvid Bang. I våre mørkere stunder føler vi oss kanskje som ham.

Komplott

En dag økes saldoen hans med 200 000 kroner. Det finnes ingen naturlig forklaring på dette, men Bang er ikke mannen som melder fra til banken, selvfølgelig ikke! For en drømmer som ham finnes det mange forklaringer. Kanskje har han en hemmelig mesen et sted, en som har sett hans storhet?

I virkeligheten er han offer for et komplott. Og da han litt seinere mistenkes for mord, faller hele hans verden sammen. I glimt kan han se seg selv slik han oppfattes av andre. Det blir en viten han ikke kan bære.

Og her er flere hverdagsmennesker som kastes inn i situasjoner de ikke har noen mulighet til å håndtere eller forstå, flere som vakler og trår feil. Det er Vibeke, Arvids kone, som på tross av anger, tvil og ruelse er i ferd med å forlate sin mann til fordel for en rik advokat. Det er oversetteren Janne Hatling, som blir enke fordi mannen hennes, politibetjenten, vil løse en narkotikasak helt på egen hånd. Hennes ønske om å beskytte hans ettermæle viser seg å være livsfarlig. Det er Anne Lise Vatn, bibliotekaren som forsvinner sporløst.

Verdighet

I Fredrik Skagens nye kriminalroman «Rekyl - en roman om kjærlighet og død» møter vi Arvid Bang, en liten mann i alle betydninger av ordet.

Jeg oppfatter Fredrik Skagens roman som et varmhjertet forsvar for den middelmådiges verdighet. Det er lov å være liten og betydningsløs, det er lov å bære på storslagne drømmer, man har rett til å få være i fred, simpelthen, på tross av alle skavanker og ufullkommenheter.

Dette budskapet, som man for øvrig kjenner igjen fra flere av Skagens romaner, forenes med en gjennomarbeidet, logisk og spennende intrige - det er faktisk vanskelig å legge denne boka fra seg. Vi står overfor en kriminalroman som representerer sjangeren på sitt beste: Et dragende mysterium, et overraskende sluttpoeng og dessuten et tema som peker ut over det å gi noen timers tidtrøyte og spenning.

Utmerket, Fredrik Skagen!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media