KONTROVERSIELT: - I ett år har jeg har ligget blødende på offentlighetens torg med et spyd i brystet, i mammahjertet, sa Anna Wahlgren om kritikken fra sin datter Felicia Feldt. Jon Michelet (t.v.) syntes det var ubehagelig å være vitne til det sterkt kritiserte intervjuet. Foto: Sigge Klemetz/Stella pictures
KONTROVERSIELT: - I ett år har jeg har ligget blødende på offentlighetens torg med et spyd i brystet, i mammahjertet, sa Anna Wahlgren om kritikken fra sin datter Felicia Feldt. Jon Michelet (t.v.) syntes det var ubehagelig å være vitne til det sterkt kritiserte intervjuet. Foto: Sigge Klemetz/Stella picturesVis mer

Fredrik Skavlan felt i «Granskningsnämnden för radio och tv»

For Anna Wahlgren-intervjuet.

(Dagbladet): Det skapte stor oppstandelse da forfatter Anna Wahlgren satt i stolen hos Fredrik Skavlan tidligere i år, hvor hun blant annet angrep datteren Felicia Feldt som hun ligger i en bitter konflikt med.

Dette intervjuet er nå felt i svenskenes Granskningsnämnden för radio och tv. Det melder nyhetsbyrået TT.

I intervjuet kom Wahlgren med alvorlige anklager mot en navngitt person, uten at det var noen samtidig imøtegåelse eller kommentar fra den andre parten i samme program, heter det i uttalelsen.

Faren til Felicia anmeldte programmet.

- Han ble ikke kontaktet av SVT eller Skavlan-redaksjonen før programmet ble sendt, til tross for at sendingen var et opptak, sier Granskningsnemndas Tarek Touma til Dagbladet.

Familiefeide Anna Wahlgrens «Barnaboken» var en slags bibel for progressiv barneoppdragelse for foreldre over hele Norden fra den ble gitt ut i 1983.

I fjor satt hennes datter Felicia Feldt hos Skavlan, og ga sin versjon av det som igjennom 80-tallet var et nærmest offentlig familieliv i Sverige.

Der knuste hun bildet av familien hun hadde vokst opp i som harmonisk, og morens rolle som forbilde. I boka «Felicia Forsvann» beskriver hun seksuelle overgrep i barndommen og et hjem preget av alkoholisme og aggresjon.

- Spyd i mammahjertet I februar var det Anna Wahlgrens tur til å svare.

- Det var et drapsforsøk. Og det er ikke selvsagt at jeg sitter her. Man kan dø av et knust hjerte. Man trenger ikke ta livet av seg. Man dør fordi hjertet brister, sa hun om sin reaksjon på datterens opptreden på Skavlan for et år siden.

- Boka var et totalt sjokk. I ett år har jeg har ligget blødende på offentlighetens torg med et spyd i brystet, i mammahjertet, sa hun.

I nemndas beslutning legges det vekt på at redaksjonen hadde tid til å skaffe tilsvar fra faren til Felicia, før programmet gikk på lufta. Det gjorde de ikke.

- Nemnda bemerker at SVT sendte deler av intervjuet som inneholdt alvorlige anklagelser mot en person, uten at noen av disse ble imøtegått. Dette strider mot god presseskikk, heter det i beslutningen.

- At programlederen innledningsvis opplyste at faren til Felicia ikke var der til å forsvare seg, endrer ikke nemndas beslutning, heter det videre.

- Saken er at SVT er felt, og det er de som er ansvarlig for Skavlan-sendingen i Sverige. NRK har ikke fått en tilsvarende klage, selv om programmet også er sendt her. Vi tar dette likevel til etterretning. Vi har redaktøransvar for våre norske sendinger. Denne sendingen er vurdert ut i fra svenske regler, sier Peter Wallace, ansvarlig for eksterne produksjoner i NRK.

Dagbladet har ikke lyktes å få en kommentar fra Skavlan-redaksjonen.