Fredrik Skavlan gir seg

Talkshowprofilen legger opp etter 25 år, melder Skavlan selv på Facebook.

HØYDEPUNKT: Svært mange kjente mennesker har vært innom «Skavlan»-settet. Her får Erna Solberg nærkontakt med en boa constrictor. Video: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Til høsten er det 25 år siden jeg debuterte som talkshow-vert i Norge, og fra og med 2009 har jeg fått dele utallige minner med trofaste seere både i Norge, Sverige og Finland. Men alt har sin tid, også det som ble Nordens største talkshow. Tidligere i år informerte jeg SVT, TV2 og YLE om at neste sesong med «Skavlan» blir den siste, skriver den kjente journalisten.

Det var TV 2 som først omtalte at Skavlan gir seg. Ifølge kanalen har talkshowverten hatt pappapermisjon den siste tida. Svenske Carina Bergfeldt har derfor fungert som programleder.

SVT melder at høstens «Skavlan»-sesong blir 54-åringens siste. Våren 2022 vender Bergfeldt tilbake som programleder på fast basis.

Har trua på vikaren

LEGGER OPP: Programleder Fredrik Skavlan har intervjuet spennende mennesker i over to tiår. Nå er det slutt, forteller han. Foto: TV 2 / Monkberry
LEGGER OPP: Programleder Fredrik Skavlan har intervjuet spennende mennesker i over to tiår. Nå er det slutt, forteller han. Foto: TV 2 / Monkberry Vis mer

Fredrik Skavlan har ikke selv besvart Dagbladets henvendelser. Produksjonsselskapet bak programmet, Monkberry, ønsker ikke å utdype exiten.

- Fredrik har sagt det han har tenkt å si i denne omgang, vi skal tross alt lage 12 programmer til høsten. Som Fredrik sier i intervjuet med tv2.no så var beslutningen om å slutte helt og holdent hans, sier daglig leder i Monkberry, Marianne Torp Kierulf til Dagbladet.

På Instagram forteller programlederen at «Skavlan»-produksjonen har testet ut nye måter å lage programmet på den siste tida.

- Denne våren ville vi som produsent teste om redaksjonen kunne få vårt unike talkshow-format til å leve på SVT, også uavhengig av meg. Og det kunne den så til de grader - ikke minst takket være programlederen Carina Bergfeldt. Noe som gir meg sjansen til å få være litt mere Fredrik, og litt mindre Skavlan, skriver Skavlan.

Lave strømmetall

Ifølge Skavlans uttalelser til TV 2, betyr «mere Fredrik, og litt mindre Skavlan» at han blant annet ser fram til å gå mindre i dress og slips.

Seertallene til «Skavlan» har sunket dramatisk siden overgangen fra NRK.

Kanalsjef i TV 2, Trygve Rønningen, sier til Dagbladet at avgjørelsen ikke var overraskende for dem.

- Han valgte i fjor en sesong i året framfor to. Det at han har valgt å gå helt ut, er ikke veldig overraskende for oss, men det er litt rart at han ikke blir på lufta, sier Rønningen.

Tall Dagbladet har hentet inn fra TV 2, viser at høstsesongen til «Skavlan» i fjor fikk et snitt på 246 000 lineære seere. Til sammenlikning hadde siste sending av «Skavlan» på NRK et lineært seertall på 687 000, skrev Dagbladet i 2018. Det tilsvarer et fall på hele 64 prosent (441 000 seere).

VG skrev nylig at Sumo-strømmetallene, for enkeltepisoder av Skavlan fra høsten 2020, viste at to av programmene bare hadde rundt 1000 seere. Snittet for sesongen lå på 8700 seere.

KASTET UT: Da Petter Stordalen stilte noen krav til «Skavlan»-redaksjonen, gikk det ikke helt som han hadde tenkt. Lyd: Storm Productions Vis mer

Stort fall

«Skavlan» har i liten grad blitt strømmet på TV 2s strømmetjeneste, Sumo. Det er også stor variasjon i strømmetallene. Sesongen startet med 18 000 seere på TV 2 Sumo. 10. og 11. program hadde begge et strømmetall på 1000 seere. Snittet for strømming ble nesten 8700 seere.

- Er dette et nederlag for TV 2?

- På ingen måte. Ingen i TV 2 forventet NRK-tall da han gikk over til oss. Det er en forventning som er skapt mer av media. Vi ønsker oss alltid høyere seertall, og Skavlan har vært et viktig profil-program for oss. Han har også gjort en viktig jobb for TV 2, sier Rønningen.

Da TV 2 besluttet å vrake «Senkveld» for kort tid siden, begrunnet de blant annet avgjørelsen med at talkshowformatet er vanskelig å overføre til strømmetjenesten TV 2 Sumo.

- Fornyelsen betyr at vi satser på fire innholdskategorier der talkshow-kategorien ikke er blant disse. Det er vanskelig å få talkshow til å strømme. Fornyelsen i TV 2 er å få folk over til Sumo. De programmene som overhodet ikke strømmes, vil være vanskelig å få på lufta, sa programredaktør Kathrine Haldorsen til Dagbladet.

Vil savne jobben

Skavlan skriver at det er mye han kommer til å savne når «Skavlan»-lampene skrus av for siste gang.

- Gjestene, selvsagt. Publikum. Seerne jeg kommer i prat med i butikken. Men aller mest den fokuserte profesjonaliteten til medarbeiderne mine, for eksempel natten før en innspilling i New York, over den tolvte kaffekoppen idet en gjest har hoppet av, skriver han og fortsetter:

- Så derfor gleder jeg meg litt ekstra til denne høsten, og finalesesongen med «Skavlan». Den gjør jeg i trygg forvissning om at samtalen fortsetter, også uten meg, skriver han, med et nikk til sin svenske arvtager.

TV-historien

JAKTER: Petter Northug røpet på «Skavlan» at han bruker sjekkeapp for å jakte kjæreste. Video: TV 2 Vis mer

I september 1996 introduserte Fredrik Skavlan seg selv overfor NRK2-seerne for første gang. Talkshowet han da loset Norge gjennom het «Absolutt», og ble lansert på Skavlans 30-årsdag.

Før tv-debuten jobbet profilen i flere år som journalist og illustratør, primært i Dagbladet.

Skavlan var ansiktet til «Absolutt» et tresifret antall ganger fram til mai 1997. Deretter ledet han samme år «Sommeråpent» og tv-aksjonen «Krafttak mot kreft», før han satte stø kurs mot det som skulle bli «Nordens største talkshow».

Gullrute-vinner «Først og sist» hadde premiere på NRK1 høsten 1998, og Jens Stoltenberg var Skavlans første gjest. Talkshowet skulle vise seg å feie all konkurranse av banen, og for alvor definere NRKs fredagskveld som «Gullrekka».

Toppen av seerfjellet ble nådd i 2005, da hadde programmet 1,1 millioner seere i snitt.

Suksessen var udiskutabel i nesten et tiår, men våren 2007 ble det likevel klart at «Først og sist» var inne i sin siste sesong. Etter en pause gjenoppsto konseptet i 2009 som «Skavlan». Produksjonsselskapet til Skavlan, Monkberry, utvidet deretter «Skavlan» til et nordisk konsept i Norge, Sverige og Finland.

Privat er Skavlan samboer med skuespiller Maria Bonnevie (45). De har tre barn sammen. Han har i tillegg de tre voksne barn fra sitt tidligere ekteskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer