Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skavlan

Fredrik Skavlan minnes død kollega: Hun forandret livet mitt

SVTs programdirektør Annie Wegelius sparket i gang «Skavlan».

Formet programmet: Fredrik Skavlan beskriver hvordan SVTs avdøde programsjef bidro til å realisere «Skavlan». Foto: NTB scanpix
Formet programmet: Fredrik Skavlan beskriver hvordan SVTs avdøde programsjef bidro til å realisere «Skavlan». Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et minneord i Aftonbladet beskriver Skavlan hvordan Annie Wegelius pushet han til å skape sitt eget talkshow.

«Annie Wegelius satt i matsalen og ventet på meg, litt rastløs. Jeg hadde ikke møtt henne tidligere. Men denne kvinnen skulle komme til å forandre livet mitt, akkurat som hun har forandret andres liv.»

Fredrik Skavlan forteller at han egentlig følte seg ferdig med tv etter årevis med talkshow i Norge, men at han hadde takket ja til å holde en workshop for programledere i Sveriges Television. I kaffepausen fikk han beskjed om at SVTs nye programdirektør ville snakke med han.

Ble overtalt

«Jeg innledet med litt trivelig småprat som Annie avbrøt ganske kjapt ved å spørre om jeg ville begynne som programleder i SVT. Jeg svarte at jeg hadde sluttet med sånt, men allerede da jeg sa det kjente jeg at den beslutningen stod svakere enn hennes overtalelseskraft», skriver Skavlan.

Neste gang han møtte Wegelius var på en konferanse. Under et improvisert møte nederst i en trapp skisserte de opp det «tilsynelatende håpløse» prosjektet: Å ta et norsk talkshow til Sverige og Norge.

«La oss forandre verden, sa Annie nøkternt og strakte fram hånda. Jeg tok den.»

Da det nærmet seg premiere på programmet, ble det diskusjon om navnet. Skavlan likte «Først & sist», som talkshowet han hadde hatt på NRK 1998-2007 het.

Programmet skal hete «Skavlan», var beskjeden han fikk.

Døde av kreft

«Det må jeg virkelig fundere på, svarte jeg, som var vant med en flat norsk selskapsstruktur. Dessuten var jeg bekymret for å dra med meg hele slekta i dette ganske sannsynlige mageplasket.

Du får fundere på det, svarte Annie. Men programmet skal hete "Skavlan".»

Annie Wegelius er hyllet som en fornyer av SVT. Fredrik Skavlan beskriver henne som målbevisst, rakrygget, ærlig, humoristisk og intenst til stede.

Wegelius døde av kreft 26. september, 58 år gammel.

«Skavlan» har blitt vist på både svensk og norsk tv siden første program 16. januar 2009. Det startet som en ren svensk produksjon, men ble fra andre sesong til i samarbeid mellom SVT og NRK.

Fra høsten 2010 har «Skavlan» blitt laget av Monkberry, et selskap eid av leder og produsent Marianne Torp Kierulf og Fredrik Skavlan selv.

DÅRLIG STEMNING: Proffbokserne Cecilia Brækhus og Mikaela Laurén kom i munnhuggeri under et besøk hos Fredrik Skavlan. Foto: NRK / Monkberry. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/kultur/kranglet-pa-skavlan-matte-stoppe-munnhuggeri/68698289 Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!