Fredrik Solvang ut mot Ap-kvinner: - Dere er feige

NRK sier femten kvinner i Arbeiderpartiet avslo invitasjon til gårsdagens «Debatten».

HARDT UT: - Dere takker nei, dere tør ikke, skriver Fredrik Solvang om Ap-kvinnene som takket nei til å stille i gårsdagens debatt. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HARDT UT: - Dere takker nei, dere tør ikke, skriver Fredrik Solvang om Ap-kvinnene som takket nei til å stille i gårsdagens debatt. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«God morgen! Jeg ser #nrkdebatt får litt kritikk for at det var for få kvinner i sendingen om #metoo⁠⁠ i går. Til det er det bare å si: Dere er feige, dere takker nei, dere tør ikke. Og dette gjelder spesielt alle kvinner i Arbeiderpartiet. Sånn, da var det sagt. Ha en fin dag!»

Dette skriver programleder Fredrik Solvang i NRKs «Debatten» på sin Facebook-side.

Bakgrunnen er gårsdagens debatt, hvor varsler Sunniva Andreassen, tidligere fiskeriminister Per Sandberg, politisk kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende og redaktør Magne Lerø i Dagens Perspektiv møttes for å diskutere bråket rundt Trond Giske.

Tidligere «Tabloid»-programleder Pål T. Jørgensen i TV2 uttalte seg også, og politisk redaktør Hanne Skartveit i VG og Høyres Sara Berge Økland ble intervjuet om VGs dekning av saken om bekymringsmeldingen om Giske, som ble sendt av to tillitsvalgte i Fagforbundet.

Verken Fagforbundets, Giske eller andre Arbeiderpartiet-medlemmer valgte å stille.

GISKE-VIDEO: Dette er den mye omtalte videosnutten som i løpet av kort tid har snudd livet til tidligere Ap-nestleder Trond Giske på hodet. Reporter: Madeleine Liereng. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer

Uenig med Solvang

Programredaktør Kyrre Nakkim i NRKs nyhetsdivisjon sier episoden fikk kritikk i sosiale medier, men ikke mer enn det som er vanlig.

Han sier «Debatten»-redaksjonen var i kontakt med 15 kvinner i Arbeiderpartiet. Ingen kunne stille.

- Jeg må bare si at jeg ikke er enig med Fredrik. Jeg mener ikke folk er feige som ikke stiller. Det får stå på hans regning, sier han til Dagbladet.

Han sier de har en generell utfordring med å få nok kvinner til å stille til debatt.

- Vi bruker kanskje to telefoner for å få kvinner til å stille, der det hadde holdt med én telefon på en mann. Sånn har det vært i mange år, og dette er noe vi jobber med. Vi har klare krav om en jevn kjønnsfordeling.

Han avviser imidlertid at problemet gjelder spesielt for saker knyttet til metoo eller Giske.

- Vi har hatt mange kvinner som har deltatt i metoo-debattene. I går var spesielt vanskelig fordi dette er en vanskelig sak i Arbeiderpartiet. Det er ikke sikkert at det er kjønnsperspektivet som var grunnen til at folk sa nei. Det kan ha like mye å gjøre med at folk i Arbeiderpartiet synes det er vanskelig å diskutere Giske-saken offentlig.

- Fornøyd

Nakkim tror dette gjelder uavhengig av kjønn.

- Grunnen til at kvinner i Arbeiderpartiet ikke vil diskutere Giske-saken, er at det er en vanskelig sak for Arbeiderpartiet. I tillegg har vi generelt utfordringer med å få kvinner til å stille i debatter. Det slår også inn her, men jeg mener ikke at kvinner skyr metoo-debatter mer enn andre debatter.

Han sier det var ulike begrunnelser for avslagene. De er likevel fornøyd med panelet i gårsdagens debatt.

- Vi hadde fire menn og tre kvinner i går, så balansen var relativt god. Vi kan alltid bli bedre. Vi starter alltid med et ønskepanel, og det blir aldri helt likt som det. Men vi følte at fikk opplyst publikum, og det er det viktigste. Men jo vanskeligere en sak er, jo lenger unna ønskepanelet ender vi, sier han.

Nakkim understreker at han mener det er viktig at politikere stiller til debatt.

- Vi er vant til at politikere stiller, og i går hadde vi større problemer med Arbeiderpartiet enn vi vanligvis har, men dette er normal drift for oss. Det var ikke noe ekstraordinært.

- Drittlei hele saken

Kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Arbeiderpartiet sier de ikke ble kontaktet av NRK i forkant av debatten.

Kyrre Nakkim sier dette er fordi de tok kontakt med kvinnene direkte, uten å gå via Arbeiderpartiet sentralt.

- Vi måtte ringe dem selv, og fikk da tilbud om å delta, sier Håkonsen.

Håkonsen sier han foreslo at partisekretær Kjersti Stenseng kunne delta. Stenseng hadde imidlertid ikke anledning til å stille fordi hun hadde vinterferie, ifølge rådgiver Edvin Søvik.

- Var det ingen andre fra Arbeiderpartiet som kunne stille?

- Det er hun som kjenner saken, og skal uttale seg i sånne sammenhenger, og på kort varsel ble det da vrient med andre fra partiet sentralt, sier Håkonsen.

Han kjenner ikke til at andre kvinner i partiet ble kontaktet av NRK, men mener det finnes forståelige grunner til at folk har sagt nei takk til å stille.

- Kanskje de er drittlei hele saken, eller kanskje de er redd for måten de blir møtt på. Spesielt i slike sensitive saker er det fort at ting blir blåst veldig opp.

Håkonsen synes Solvangs uttalelse på Facebook ikke står i proporsjon til kritikken mot NRK.

- Han skriver at NRK har fått «litt» kritikk, og da synes jeg han tok i «litt» hardt, sier han.

Fredrik Solvang ønsker ikke å uttale seg til Dagbladet. Han har seinere redigert Facebook-innlegget sitt, og skrevet at «Kanskje ble dette litt hardere og mer kategorisk enn det burde».

I en ny Facebook-oppdatering legger han til:

«Det var nok for hardt å kalle dem feige, jeg kunne og burde ordlagt meg annerledes, men jeg og redaksjonen følte det som et paradoks at kvinner ikke stiller i debatt om dårlig behandling av kvinner».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer