Fredrik Wandrups anmelderskole

Slik blir du en av våre 3000 nye bokanmeldere.

ANMELDERRÅD: Fredrik Wandrup, litteraturansvarlig i Dagbladet, gir gir råd til ferske litteraturanmeldere. Foto:  Steinar Buholm/Dagbladet.
ANMELDERRÅD: Fredrik Wandrup, litteraturansvarlig i Dagbladet, gir gir råd til ferske litteraturanmeldere. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Les også:• Vil du bli bokanmelder i Dagbladet?• Velkommen til vår nye boksatsingHvordan går man fram for å anmelde en bok? Det fins mange metoder. Men også noen grunngrep. Her er noen tips for den som har lyst til å prøve seg.

Å anmelde bøker er et fag. Men helt utlært blir man aldri. En god bokanmelder har visse grunnforutsetninger, men utvikler seg stadig; med erfaring, kunnskap og praksis.

En anmelder må underveis i lesningen stadig stille seg spørsmål. Hvem? Hva? Hvor? Hvordan? Hvorfor? Og så videre.

I neste omgang er utfordringen å formidle sine inntrykk til leseren. Sin tro, sin tvil og sitt standpunkt: Er dette en god bok? En dårlig bok? Eller noe midt imellom.

Anmeldelsen er aldri uttrykk for en objektiv sannhet. Den er alltid subjektiv. Uansett anmelderens forutsetning, er hun eller han alltid preget av sin smak og sine preferanser. Derfor kan en anmeldelse alltid diskuteres. Det er noe av hensikten med at du, kjære leser, bidrar med dine synspunkter. De kan gjerne være stikk motsatt av oppfatningen til Dagbladets anmelder.

Her er noen enkle huskeregler og spørsmål for den som vil skrive en bokanmeldelse:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer