- Fredrikstad-dialekta er Norges styggeste

Språkprofessor Finn-Erik Vinje er ikke i tvil.

LATTERLIG: Språkprofessor Finn-Erik Vinje har lite til overs for ideen til Fredriksstad Blad-redaktør René Svendsen, som neste uke skal gi ut en hel avis på østfolddialekt. - Meningsløst, sier Vinje, som mener den er Norges styggeste dialekt. Foto: Henning Lillegård
LATTERLIG: Språkprofessor Finn-Erik Vinje har lite til overs for ideen til Fredriksstad Blad-redaktør René Svendsen, som neste uke skal gi ut en hel avis på østfolddialekt. - Meningsløst, sier Vinje, som mener den er Norges styggeste dialekt. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Språkforsker Finn-Erik Vinje slakter Fredriksstad Blad, som skal lage avis med det han mener er landets verste dialekt.

Språkfestival I anledning en språkfestival i Fredrikstad neste uke, kommer Fredriksstad Blad onsdag 6. mars på lokal dialekt. (Les Dagbladets artikkel på kav Fre'ik'sta-dialekt).

Finn-Erik Vinje er invitert til å delta på dialektfestivalen Prekæs 7.- 10. mars, men er bortreist neste uke.

- Fredrikstad, nei takk - Men jeg hadde uansett ikke kommet, sier språkforskeren - som har lite til overs for fredrikstaddialekta.

- Det vitner om total mangel på forståelse for hva som er tale- og hva som er skriftspråk, sier språkprofessoren.

HUMØRLØST: Fredriksstad Blad-redaktør René Svendsen mener at Finn-Erik Vinje er humørløs. Foto: Geir A. Carlsen
HUMØRLØST: Fredriksstad Blad-redaktør René Svendsen mener at Finn-Erik Vinje er humørløs. Foto: Geir A. Carlsen Vis mer

Dette har ikke noen med at han synes, rent personlig, at Fredrikstad- og Østfold-dialekta er landets styggeste.

Ufordragelig fredrikstadfyr - Nei, det er jo ikke målbart eller objektivt. Da jeg for 15 år siden ble presset til å si hvilken norsk dialekt jeg synes er styggest, ble svaret østfolddialekta, sier Finn-Erik Vinje.

Noe av forklaringen ligger over 50 år tilbake i da, da menig Vinje måtte avtjene 16 måneders verneplikt i Garden - i køyesenga over en Fredrikstad-fyr.

- Han var en særdeles ufordragelig fyr. Han skravla i et sett og var virkelig utrivelig. Det er nok en vesentlig grunn til at jeg ikke liker fredrikstaddialekta, sier Vinje - vel vitende om at han legger seg ut med en kvart million mennesker der nede.
Beken eller beiken? Språkprofessoren forstår godt at stadig færre snakker østfolddialekta, eller vanner ut dialekter generelt. Han forklarer det med at storbyer og sentrale områder legger føringer på og dominerer språket.

- Ungdom i Fredrikstad sier ikke lenger røke, sten og alene. De sier røyke, stein og alene. De legger vekk den brede dialekta når de flytter til Grünerløkka, sier Vinje.

Du køddærnte me vårs

Fredrikstad-folk er ikke enig med språkprofessor Finn-Erik Vinje som mener østfolddialekta er landets styggeste.


Egil «Drillo» Olsen, landslagstrener fra Østsiden «Øssia» i Fredrikstad:
- Er ikke enig med språkprofessoren. Liker fredrikstaddialekta veldig god, og prøver å holde på den så godt jeg kan. Det er jo en litt typisk arbeiderklassedialakt, ikke så prippen og fin. At Fredriksstad Blad skal gi ut en hel avis på dialekt, er kjempeflott.

Petronella Barker, skuespiller fra Kråkerøy:
- Nei, det er jeg ikke enig i. Fredrikstaddialekta er da ikke fæl. Mange synes jo totendialekta er stygg. Folk har forskjellige meninger. Jeg liker sangen i dialkta, selv om min er blitt veldig avslepen. Jeg er stolt av å være fra Kråkerøy.

Dennis Storhøi, skuespiller fra Kråkerøy:
- Fredrikstaddialekta er Norgessvar på britiske cocney. Et kodespråk. Den er spesiell, har en særegen klang. Mine kolleger kan imitere de fleste dialekter, men ingen kan «preke fre?ik?sta». Det nøtter?nte. Dialekta vår er flott, og takk til Fredriksstad Blad.

Nei, stadig færre østfoldinger stekær beken. Når de skal frese noen godt røykte fleskestrimler fra gris i panna, så steiker de beiken der nede ved Glommas delta. Akkurat som folk i hovedstaden.

Humørløst av Vinje Språkprofessor Vinje synes ideen til Fredriksstad Blad om å gi ut en hel utgave på dialekt, er noe misforstått tull. Han har ingen tro på at det skal bevisstgjøre eller fremme den fredrikstaddialekta.

- Dette er i beste fall morsomt, sier Vinje tørt.

Nyhetsredaktør René Svendsen i Fredriksstad Blad parerer med å hevde at Vinje er humørløs og helt i utakt med hele Østfold. Men han er ikke overraskende, ut fra det Vinje tidligere har skrevet på sin blogg.

INGEN KØDDÆR MED FREDRIKSTADFOLK: Petronella Barker.

Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
INGEN KØDDÆR MED FREDRIKSTADFOLK: Petronella Barker. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Alle tilbakemeldinger vi har fått, går på at dette både er morsomt og riktig med hensyn til å ha søkelys på dialekta, sier Svendsen, som ikke bryr seg det døyt om hva Vinje mener.

INGEN KØDDÆR MED FREDRIKSTADFOLK: Egil Drillo Olsen. Foto: Jacques Hvistendahl
INGEN KØDDÆR MED FREDRIKSTADFOLK: Egil Drillo Olsen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
INGEN KØDDÆR MED FREDRIKSTADFOLK:  Dennis Storhøi. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
INGEN KØDDÆR MED FREDRIKSTADFOLK: Dennis Storhøi. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer