Fredsaktivisme på Stortinget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET HAR

enstemmig erklært at Norge vil «avholde seg fra ethvert skritt som kan krenke andre makter eller betraktes som innblanding i deres anliggender». Dette skjedde riktignok for over hundre år siden, da vi hadde et Storting som gikk i bresjen for fredspolitikk på folkerettens grunn.

På initiativ fra venstremenn som Viggo Ullmann og Paul Koht vedtok tinget den 5. mars 1890 med 89 mot 24 stemmer den såkalte voldgiftadressen til kong Gustav. Her erklærte Stortinget: «På samme måte som for lengst lov og dom er trådt istedenfor neveretten til å skille mann og mann imellom, trenger i forholdet mellem folkene tanken om stridighetenes avgjørelse ved voldgift seg frem med uimotståelig makt. Mere og mere står krig for den almene bevissthet som en levning av fortidens barbari og en forbannelse for menneskeslekten». I vedtaket het det at tidligere i hundreåret var krig i Europa mer enn femti ganger unngått ved at partene lot meklingsorganer avgjøre tvisten. På den bakgrunn anmodet Stortinget kongen om å nytte sin myndighet etter Grunnloven til å slutte avtaler med fremmede makter om at tvister mellom dem og Norge skulle bli avgjort i domstolmessige former.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer