MANER TIL KAMP: Bevæpnede stammekrigere i Sanaa i Jemen maner til kamp mot regjeringsstyrkene i desember 2016. Foto: REUTERS/Mohamed al-Sayaghi/NTB Scanpix
MANER TIL KAMP: Bevæpnede stammekrigere i Sanaa i Jemen maner til kamp mot regjeringsstyrkene i desember 2016. Foto: REUTERS/Mohamed al-Sayaghi/NTB ScanpixVis mer

Martine-saken

Fredsamtaler om Jemen er i Norges interesse

Faren til Martine Vik Magnussen svarer Dagbladets kommentator.

Meninger

Det er bra med innspill også fra norsk akademia - som i professor Jan-Erik Smildens kommentar i Dagbladet søndag om tidligere president Ali Nasser Mohammeds fredsinitiativ overfor Martine-stiftelsen i forbindelse med den akutte krisen i Jemen.

Som det fremgår av Dagbladets sak fra oktober i 2015 kan det minnes om at det også den gang ble mottatt liknende forespørsler og løfter. Den gang kom forespørslene fra den part i den jemenittiske konflikt som støttes av annen tidligere president i Jemen, president Ali Abdullah Saleh.

Også eks-presidenten knyttes til beryktede historiske meritter samt til mistenktes far i Martine-saken. Vennskapsforholdet mellom nevnte ekspresidenter og mistenktes far tilsier rent logisk at ønskene om fredssamtaler i Norge i utgangspunktet ses isolert fra faren.

I farens øyne er sønnens situasjon neppe tjent med at eventuelle fredssamtaler i Norge knyttes opp mot en løsning av Martine-saken. Det er tidvis gjort et poeng av at fredssamtaler og Martine-sak bør ses som uavhengige akser. Det er imidlertid jemenittiske aktører som selv har gjort de aktuelle tilknytningene mellom aksene.

DREPT: Martine Vik Magnussen. Foto: Metropolitan Police
DREPT: Martine Vik Magnussen. Foto: Metropolitan Police Vis mer

Dersom dette de facto kan bidra indirekte til løsning av en angivelig høyt prioritert Martine-sak, burde dette utgjøre et ekstra incentiv for norske myndigheter til å tilrettelegge for de ønskede fredssamtalene. Nylige uttalelser fra FNs-utsending til Jemen, Flyktninghjelpens Jan Egeland og utallige medioppslag om 'den glemte krigen', viser at man antakelig står overfor den verste menneskeskapte humanitære katastrofe i nyere tid.

Da FN, som i Syria, selv ikke har fått utrettet stort, er det åpenbart at et godt posisjonert medlemsland som Norge bør søke å etterleve FNs resolusjonsforslag om dialog mellom motpartene internt i Jemen samt gjentatte forespørsler fra partene selv. Det er i den senere tid formidlet ønsker om fredssamtaler til meg også fra representativt stammehold i Jemen. Så lenge det i utgangspunktet her er snakk om interne fredssamtaler, og ikke fredsmekling, burde forholdene ligge til rette for pragmatiske og balanserte norske løsningsbidrag i rollen som vertsland og arena. Med Norges historikk som fredsnasjon må det i motsatt fall legges tungtveiende årsaker til grunn for ikke å etterkomme såvidt behovsprøvde jemenittiske ønsker.