Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fredsapostelen

Donald Trumps reise til Israel og Palestina handler om fred, men kan fort skape konflikter.

SVERD-DANS: USAs president Donald Trump og Saudi Arabia's konge Salman bin Abdulaziz al-Saud, med mest gull, i Saudi-Arabia i helga. Foto: AFP / NTB / Scanpix
SVERD-DANS: USAs president Donald Trump og Saudi Arabia's konge Salman bin Abdulaziz al-Saud, med mest gull, i Saudi-Arabia i helga. Foto: AFP / NTB / Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag lander USAs president Donald Trump i Israel. Der skal han møte den israelske statsministeren Benyamin Netanjahu, han skal på et kontroversielt besøk til gamlebyen i Jerusalem, og tirsdag skal han til Betlehem og møte lederen for de palestinske selvstyremyndighetene, Mahmoud Abbas. Snubletrådene ligger strødd når Trump skal lage den «ultimate avtalen», slik han lovte etter at han vant valget i november i fjor. Han snakket om fred mellom Israel og palestinerne, den «ultimate konflikten» i internasjonal politikk, om man vil.

I mellomtida har vi registrert at selvinnsikt så langt ikke har vært USAs 45. presidents fremste merkevare. Da det meste som kunne krype og gå av arabiske ledere var til stede for å hylle Trump i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh i helga, sa den egyptiske diktatoren Abdel-Fattah al- Sisi dette om Trumps muligheter til å lage evig fred i Midt-Østen:

- Herr Trump har en unik personlighet som er i stand til å gjøre det umulige.

Til dette svarte Trump: «Jeg er enig». Uten ironien som man må formode lå i al-Sisis formulering. Og uten den selvinnsikt som man normalt forventer av en amerikansk president.

Men kan Trump trylle, slik al-Sisi trolig litt ironisk antyder?

SVERDDANS: Under sitt besøk i Saudi-Arabia fikk Trump bli med på en seremoni der presidenten fikk vist fram sine rytmiske ferdigheter. Det fikk en håndfull Twitter-kontoer til å humre av presidenten. Video: CNN Vis mer

Nå skal man ikke se bort fra at Trump selv mener han kan trylle. Som da han lovte å flytte den amerikanske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Det ville i så fall være et trylleri som ville være en hån mot palestinerne, som vil gjøre Jerusalem til hovedstaden i en palestinsk stat i en eventuell to-stats løsning. Men Trump har etter at han ble president distansert seg fra løftet om å legge ambassaden til Jerusalem. Han har også i det siste lagt press på israelske myndigheter om å legge bånd på seg når det gjelder bygging på okkupert land på Vestbredden.

Derfor er Trump et stort usikkerhetsmoment før han lander i Tel Aviv i ettermiddag. Han var ventet som Israels «ultimate venn». Men vennen har tilsynelatende både snudd når det gjelder prinsipielle politikk-områder. Og han begikk en kardinalsynd ha han for to uker siden røpet en israelsk sikkerhetskilde under samtalene med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i Det hvite hus. Det var kanskje ikke vondt ment, men i Israel har det blitt reist spørsmål ved om man nå kan dele etterretningsmateriale med den «ultimate garantisten» for egen sikkerhet. Det er oppsiktsvekkende, selv om noe brudd på sikkerhetssamarbeidet med USA selvsagt ikke kommer på tale.

Den amerikanske presidenten skal besøke gamlebyen og klagemuren. I juni feirer Israel 50-årsjubileet for Seksdagerskrigen, da Jerusalem ble erobret. Både Trumps besøk til klagemuren, og feiringen av Seksdagerskrigen sårer palestinske følelser. Det hjelper ikke at Trump-leieren beskriver besøket som privat, kanskje «ultimat privat». USAs siste presidenter har - trolig klokelig - unngått å besøke Jerusalems gamleby med alle sine omstridte steder.

TALER: President Donald Trump talte til lederne av mer enn 50 muslimske land i Riyadh søndag ettermiddag. Video: CNN Vis mer

På israelsk side er forventningene til Trumps besøk skrudd betraktelig ned i forhold til hva de var da han ble valgt. Blant palestinerne er forventningene naturlig nok skrudd opp, i hvert fall i forhold til hva de var da han ble valgt, som var null.

Barack Obama, George W. Bush, og ikke minst Bill Clinton prøvde alle å få til en avtale mellom Israel og palestinerne. Obama prøvde å presse Israel på plass, men en uforsonlig israelsk statsminister Benjamin Netanyahu reagerte med raseri, og trosset åpent USAs president, blant annet med en tordentale i Den amerikanske kongressen, der han fordømte USAs og FNs atomavtale med Iran.

Omstendighetene gjør at forventningene til en fredsavtale er på et lavmål. Et annet av spørsmålene som er uklart er om Trump har forlatt USAs posisjon om en tostatsløsning, med en selvstendig palestinsk stat. Noen få optimister framhever uansett at Trumps kunnskaper og erfaring fra internasjonalt diplomati er så begrenset at bare det kan bidra til helt nødvendig frisk luft.

Men de færreste tror på trylleri. Bortsett fra - tilsynelatende - Egypts diktator, som er en av Trumps - tilsynelatende - fortrolige.

FREDSMEDALJE: Trump ble lørdag beæret med Saudi-Arabias høyeste utmerkelse, æresmedaljen Abdulaziz al-Saud. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!