Fredsnasjon og krigsstat

Uten bistanden ville Norge bli sett på som en grisk, selvopptatt nasjon.

Regimeendring: Statsminister Jens Stoltenberg på Souda Air Base på Kreta i mai, der han tok en titt på et av F-16-flyene Norge bidro med til Nato-operasjonen i Libya. «Sikkerhetsrådets resolusjon om flyforbudssone, våpenembargo og beskyttelse av sivile ble i praksis brukt til noe mer, nemlig regimeendring med militær makt», skriver kronikkforfatteren. Foto: Tore Meek/Scanpix
Regimeendring: Statsminister Jens Stoltenberg på Souda Air Base på Kreta i mai, der han tok en titt på et av F-16-flyene Norge bidro med til Nato-operasjonen i Libya. «Sikkerhetsrådets resolusjon om flyforbudssone, våpenembargo og beskyttelse av sivile ble i praksis brukt til noe mer, nemlig regimeendring med militær makt», skriver kronikkforfatteren. Foto: Tore Meek/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norsk utenrikspolitikk har lenge vært motsetningsfylt. Vi ligger på toppen av den internasjonale bistandsstatistikken, men handelspolitikken diskriminerer fortsatt mot u-landene. Vi gir mye humanitær hjelp, men har til nylig vært restriktive når andre folkeslag har kakket på døra. Vi har en høy profil i FN og var en viktig bidragsyter til FNs fredsbevarende operasjoner fra starten, men vegrer oss mot EU.

Gjør et tankeeksperiment: Sett at vi hadde ligget lavt på for eksempel bistandsdimensjonen, hvordan ville utlendingers bilde av Norge blitt da? Et land som fører en beskyttende handelspolitikk, som har profittert mer på utviklingen av havretten enn noe annet land og blitt styrtrikt, som vegrer seg mot EU og gir lite u-hjelp: Det er bildet av en grisk, selvopptatt nasjon, og det stemmer overhodet ikke med vårt selvbilde. For å få det til å stemme må vi ligge høyt på dimensjoner som u-hjelp, humanitær assistanse og bidrag til fred. Manglende samsvar er vondt å leve med.

De siste 20 årene har vi utviklet et bredt engasjement for fred og forsoning samtidig som vi kriger sammen med USA og andre allierte og på det nærmeste har sluttet å sende personell til FN-ledede fredsoperasjoner. Forenlig eller motsetningsfylt? Mens vi liker å presentere oss som en fredsnasjon, kan krigsstaten bli oppfattet som en del av USAs og Vestens sverdslag for fortsatt dominans. Fredsnasjonen og krigsstaten drives av ulik logikk, så hvis de trekker i samme retning slik utenriksledelsen er programforpliktet til å hevde er det kanskje et heldig sammenfall?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer