DEBATT

Fredspris til oss selv?

Taliban sier de er for at jenter skal kunne gå på skole! Men de spør om undervisningens innhold.

Foto: AFP / NTB Scanpix
Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Pakistanske Malala har fått fredsprisen. Spørsmål er om vi ikke har gitt den til oss selv. Malala får prisen for sin høyt profilerte kampanje for jenters rett til å gå på skole. I dette skal hun være utfordret av Taliban. Men er den presentasjonen riktig; for eller mot jenters rett til skolegang?

Taliban sier de er for at jenter skal kunne gå på skole! Men de spør om undervisningens innhold. Gjenspeiler den vestlig, sekulær tenkning? Taliban skal avvise den! Men undervisning i et islamsk miljø, med kombinert religiøs og vitenskapelig fagplan? De sier de skal støtte den.

Skoler, undervisning, fagplaner; de har selvsagt et ideologisk innhold! Ta norsk utviklingshjelp. Et grunnleggende prinsipp for den hjelpen - blant annet også gitt til norske frivillige organisasjoner, som driver for eksempel skoler i Afghanistan - er å arbeide for «økt innflytelse på forhold som fremmer utvikling». (Norads prinsipprogram.) Hva som «fremmer utvikling» kan sikkert Norad og for eksempel Taliban - også med patrioter og nasjonalister! - være uenige om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer