Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fredsprisen og offentlige innkjøp

Slik kan vi hjelpe årets fredsprisvinnere.

BARNEARBEID: Gjennom etiske innkjøp kan det offentlige bidra. Arkivbilde fra 2008, da 9 år gamle JoAnn var en av mange filippinske barnearbeidere som sydde klær til H&M. Foto: SVT2
BARNEARBEID: Gjennom etiske innkjøp kan det offentlige bidra. Arkivbilde fra 2008, da 9 år gamle JoAnn var en av mange filippinske barnearbeidere som sydde klær til H&M. Foto: SVT2 Vis mer
Meninger

Tall fra Database for offentlige innkjøp (Doffin) viser at når det offentlige for eksempel kjøper IKT- utstyr har pris som regel høyest vekt. Ved å legge mer vekt på sosialt ansvar, kan det offentlige hjelpe årets fredsprisvinnerne i deres arbeid for en bedre og mer rettferdig verden.

Norske offentlige innkjøpere kan kort fortalt stille krav om at leverandørene overholder ILOs kjernekonvensjoner og FNs menneskerettigheter i hele produksjonsprosessen fra råmateriale til ferdig produkt.

Mange av varene det offentlige kjøper inn kommer fra lavkostland nettopp fordi pris får den høyeste vektingen. Dette dreier seg ikke bare om IKT-produkter, men også arbeidstøy, møbler og bygningsartikler som tropisk tømmer og naturstein. En høyere vekting av kvalitet i etiske høyrisikoanskaffelser kan bidra til mer rettferdige produksjonsprosesser.

Ifølge FN er 168 millioner barn i dag frarøvet menneskeretten til å være barn. De arbeider så mye at det går utover fritid og skolegang. Offentlige innkjøpere kan være med på å gjøre noe med dette, for eksempel ved å kreve at barnearbeid ikke skal forekomme i produksjonen av varene som kjøpes.

I vårt land er det lovfestet at offentlige anskaffelser skal skje på en måte som er samfunnstjenlig. Vi skal forvalte fellesskapets midler effektivt og åpne opp for rettferdig konkurranse på tvers av landegrenser. Men dette skal ikke skje på bekostning av globale menneskerettigheter.

Difi bidrar til en sosialt ansvarlig produksjonsprosess blant annet gjennom å kartlegge produkter hvor det er høy risiko for menneskerettighetsbrudd i produksjonen. Ved anskaffelse av produkter som står på Difis høyrisikoliste, anbefaler vi å stille krav til at leverandører har systemer for å kontrollere at produksjon skjer under lovlige, sikre og anstendige forhold.