KOMMENTARER

Fredsprisvinneren bagatelliserer etnisk rensing, og hennes ikoniske status falmer

.Aung San Suu Kyi går generalenes ærend.

FORSVARTE OVERGREP: Sist torsdag talte Aung San Suu Kyi til 7000 tilhengere i Singapore. Talen har vakt sterke reaksjoner. Foto: AFP/Scanpix NTB
FORSVARTE OVERGREP: Sist torsdag talte Aung San Suu Kyi til 7000 tilhengere i Singapore. Talen har vakt sterke reaksjoner. Foto: AFP/Scanpix NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I MANGE ÅR ble Aung San Suu Kyi sett på som selve symbolet på en uredd menneskerettighetsforkjemper, forfulgt og satt i husarrest av generalene i diktaturet Myanmar. Nå har diktaturet delvis falt, og Suu Kyi er utenriksminister, i et land der en muslimsk folkegruppe, rohingyaene, blir forfulgt, torturert og jagd på flukt. Og hva sier så fredsprisvinneren fra 1991 om den saken?

Hun har stort sett vært taus, inntil i forrige uke da hun var på offisielt besøk i Singapore. Der ble hun intervjuet av tv-kanalen CNA og svarte følgende på spørsmålet om situasjonen for rohingyaene i Myanmar:

-Dette er en sak som er hausset opp av det internasjonale samfunnet slik at alt ser verre ut enn det er. Situasjonen er under kontroll.

Sier altså kvinnen som selv ikke hadde vært der hun er i dag uten dette «internasjonale samfunnet». Og hun går enda lenger i en video som nå sirkulerer på sosiale medier.

VIDEOEN viser Suu Kyi som holder tale til en stor forsamling i Singapore, der hun tar opp et brev fra en mann som sier han har vært tilhenger av henne fra ung alder. I brevet spør mannen om hvordan Myanmar skal svare på fabrikerte løgner om folkemord mot rohingyaene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.