LEDER

Myanmar

Fredsprisvinneren mister helteglorien

Hundretusener er drevet på flukt.

MYANMARS LEDER: Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.
MYANMARS LEDER: Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Samme dag som FNs sikkerhetsråd skulle behandle krisen som har drevet hundretusener av rohingya-muslimer på flukt fra Myanmar, forkynte landets regjeringssjef Aung San Suu Kyi at hun ikke vil komme til FNs hovedforsamling i New York seinere denne måneden. Kritikken er nådeløs mot behandlingen av Myanmars minoritetsbefolkning, som nektes statsborgerskap i landet. De er statsløse flyktninger i Bangladesh. Situasjonen deres sammenliknes med palestinernes. FN omtaler rohingyaene som «et av verdens mest venneløse folk».

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi er Myanmars øverste politiske leder, selv om militærjuntaen har all makt over forsvaret, grensekontrollen og viktige departementer. Tidligere medlemmer av FNs menneskerettighetsråd har rykket ut og advart om at «Nobelprisen er blitt det frykteligste skjold mot ordentlig gransking» av overgrepene i Rakhine-provinsen. Når regjeringen hennes altfor lenge har sluppet å bli stilt til ansvar for dokumenterte brudd på menneskerettigheter, skyldes det Aung San Suu Kyis ikoniske status som demokratiforkjemper.

Nå er helteglorien borte. I flere FN-organer brukes det formuleringer som «etnisk rensing» og «forbrytelser mot menneskeheten» om rohingyaenes vanskjebne. Bilder av barn og gamle som bæres på ryggen over grensa eller fraktes i skrøpelige båter til Bangladesh, har fått nærmere en halv million Facebook-medlemmer over hele verden til å underskrive opprop om å frata Aung San Suu Kyi Nobelprisen. Tidligere fredsprisvinnere som Dalai Lama, Desmond Tutu og Malala Yousafzai har sluttet seg til protestene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer