Fredsskapende arbeid i Kosovo?

93 prosent av de norske bevilgningene til Kosovo går til den militære operasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fokus er rettet mot norsk overtagelse av ledelsen av KFOR. Generalløytnant Thorstein Skiaker og hans stab har tatt over ansvaret. Utfordringene står i kø for å sikre en fredelig utvikling i Kosovo. Med store konflikter ved grensen til Serbia og Makedonia, samt flere alvorlige hendelser inne i selve Kosovo i det siste, vet vi at KFOR vil kunne spille en viktig rolle for å skape stabilitet i regionen.

Vi humanitære hjelpearbeidere som jobber flere steder i Kosovo, ser at KFOR har en viktig rolle. Samtidig har jeg også mine kritiske bemerkninger til denne operasjonen. Det er underlig å observere den manglende politiske debatten om KFORs rolle og om de store bevilgningene til norsk KFOR. KFORs mandat er å være en fredsbevarende styrke. Dette er et viktig oppdrag, men det vi også trenger er et fredsskapende arbeid med langsiktige mål. Dette må være et arbeid som foregår uten våpen i hånd.

Det å skape fred handler om andre hjelpemidler enn bruk av våpenmakt. Det handler om å skape dialoger mellom de forskjellige etniske grupperinger og innad i de forskjellige grupper. Det handler om å skape grunnlag for sysselsetting, hvor ungdom får noe meningsfullt å gjøre istedenfor å gå på tomgang og bygge opp en frustrasjon som vil være lett å bruke i krigshissende retning. Det handler om å bygge opp et krigsherjet området og sikre at folk får et sted å bo, mat og rent vann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer